Hvor mye skal vi blottstille oss?

Tekst og foto: Birgitte Simensen Berg

Astrid Nøklebye Heiberg statssekretærNoen blir gamle og kloke, mens andre blir gamle, sier statssekretær Astrid Nøklebye Heiberg, som i en alder av 79 år er mer interessert i innovasjon enn i strikkeoppskrifter.

Bedring av livskvalitet
– Nå er det få eldre. Det er et pusterom før den store bølgen av etterkrigsgenerasjonen kommer. I tillegg lever vi så mye lenger, sier statssekretær Astrid Nøklebye Heiberg i Helse- og omsorgsdepartementet, som også vektlegger en eldreomsorg med trygghet, sikkerhet og aktivitet.

– La de eldre få muligheten selv om de såkalt har gått ut på dato. De eldres kunnskap og kompetanse må nyttiggjøres, den såkalte Silver Economy, understreker Heiberg, som legger til at det som er viktig er hvordan man nyttiggjør seg den nye teknologien: blant annet kan førerløse biler gjøre de eldre mer mobile.

– Ansatte i pleie- og omsorg skal sammen med brukerne skape framtida. Lykke til, sier statssekretæren, som nevner viktigheten av informert samtykke, slik at brukeren kan GPS-overvåkes.

– Har du en meningsfull jobb, så ikke gå av for tidlig. Det er grenser for hvor lenge du ønsker å være på hytta, barnebarna vokser til og så skal du kose deg i hele 30 år. Jeg har fjernet én aldersgrense, men det er mange å ta av, sier statssekretær Astrid Nøklebye Heiberg med et smil, og røper at hun er mer interessert i innovasjon enn i strikkeoppskrifter.

Og som spør seg selv og andre: Hvor mye skal vi som eldre blottstille oss?