Gi liv til årene

Tekst og foto: Birgitte Simensen Berg

Stig Bruseth lege nettHvordan skal du holde deg frisk uten piller? Lege Stig Bruseth har svar.

I foredraget “Egeninnsats gir resultater – gi liv til årene” stilte lege Stig Bruseth spørsmålet om hvordan man skulle holde seg frisk uten å ta en pille? Dagens utfordringer i det norske samfunnet er ikke smittsomme sykdommer, men diabetes, overvekt, høyt blodtrykk, psykiske lidelser og medisinsk uforklarlige plager og sykdommer.

– Fordelen med aktivitet og trening er at det gir styrke, kondisjon, balanse, overskudd, bevegelighet, motvirker depresjon og angst, forebygger beinskjørhet, diabetes, kreft, hjerte- og karsykdommer, sier Bruseth, som legger til at å sitte er den nye røyken.
– Ansvaret for helsa ligger hos dere. Du betaler inn hele livet og ordningen er ikke frivillig. Av de 30 årene som er lagt til vår levealder de siste 100 år skyldes 28 år endrede samfunnsforhold, sier Bruseth, som oppfordrer forsamlingen til å lære av de beste, der hvor folk blir gamle. Ett av disse stedene er Okinawa i Japan.

– Mat og medisin fra samme kilde. Mange små retter. Mye fisk og grønnsaker. Stopp før du er helt mett. Hjelpe hverandre ved behov og nan kuru nan sai: det ordner seg.

God fysisk og god kjemi er to stikkord for å mestre hverdagens krav.

– Humor er viktig. Eldre som hadde mest humoristisk sans hadde 50 prosent redusert dødelighet over en sjuårs periode, viser en undersøkelse fra Trondheim, sier lege Stig Bruseth, og deler en oppløftende opplysning på slutten av sitt foredrag:

– Hjernen er en muskel, som skal brukes. Nye hjerneceller lages hele livet. Sykle, gå og løse kryssord er smart å gjøre, og vi lærer mest av nye gjøremål. Så ta i mot nye utfordringer! Se lyst på livet og le!

“Jeg er kun én rynke, og den sitter jeg på” (Wenche Foss)