Kjekkaseri bannlyst

Tekst: Birgitte Simensen Berg

– Kjekkaseri med våpen er bannlyst. Det kan ikke understrekes klart nok, sier instruktør til jegerprøven i Drammen, Asgeir Ytrehus. Ytrehus gleder seg over økende tilslutning til kurset for «gevær-sertifikat».

For tida har Ytrehus 46 elever påmeldt til «vårsemesteret» for Jegerprøven 1988. Kurskveldene er delt på to klasser. Det avlegges prøver både i teori og praksis. Det praktiske kurset er på 12 timer.

Da Byavisen avla Danvik et besøk på én av de første kurskveldene i vinter kunne bare et fåtall av de 23 elevene fortelle at de aldri har vært på jakt tidligere. Seks av kursdeltakerne var jenter. På den teoretiske delen av prøven må 40 av 50 spørsmål besvares riktig.

Det er opp til hver enkelt jeger å forberede seg til eksamen, forteller Asgeir Ytrehus, som har tre års utdannelse som jegerinstruktør. Pensum er bøkene «ABC for Jegerprøven» og «Jegerprøveboka». Når eksamen er bestått blir man tatt opp i jegerregistret. Alle som driver selvstendig jakt og fiske i Norge betaler en årlig avgift på 150 kroner.

Buskerud Jeger og Fiskerforening som arrangerer jegerprøven i distriktet har vel 500 medlemmer fordelt på hele fylket. Hovedtyngden av medlemmene tilhører likevel Drammens-gryta. På teorikurset til jegerprøven lærer en om våpenets historikk, geværets oppbygging, respekt for våpen og mye annet. Jegerprøven har vært obligatorisk de to siste årene og stadig flere, både jegere og nykommere, avlegger nå denne prøven.

Men instruktør Asgeir Ytrehus, som selv har vært jeger i en årrekke, kan ikke la være å minne om alvoret med våpenbruk og opplæring:

– Kjekkaseri er bannlyst i dette miljøet, sier han.

Publisert i DT-BB Byavisen (1988).

 

Legg igjen en kommentar