Frivillighetssentralen – en livskraftig 10-åring

Tekst: Birgitte Simensen Berg

Fakta:

Frivillighetssentralen har

1) per i dag cirka 100 frivillige

2) i løpet av 10 år utført cirka 103.600 frivillige timer

3) i løpet av 2001 gledet cirka 1.250 brukere og 17 institusjoner

Ved lange og runde bord sitter festpyntede kvinner og menn med ansiktet vendt mot Grete Haugberg, som har ledet Frivillighetssentralen Drammen i hele 10 år! Hun ønsker velkommen og overlater ordet til byens ordfører Lise Christoffersen, som også deltok på 5-års jubileet. Ordføreren starter sin gratulasjonstale med å takke for sist:

– 10 år viser at Frivillighetssentralen er liv laga i et samfunn, som pepres med smale, materielle idealer og hvor vi lett glemmer at alle mennesker har evner og muligheter til å utvikle seg. Hun vektlegger stabiliteten i korpset av frivillige, viktigheten av det sosiale engasjement og at frivillighetsarbeid er et supplement til det offentlige tjenestetilbudet.

Ordfører Lise Christoffersen gir honnør til alle de frivillige som bruker av sin fritid, og på kommunens vegne overrekker hun Frivillighetssentralen ved Grete Haugberg både krystallvase og blomster. Ekteparet Veslemøy Solberg og Sven Ohrvik står for det kulturelle innslaget, som favner vidt: fra tonesatt dikt av Halldis Moren Vesaas til Herre med bart, Honolulu og Haugtussa.

Å gå på besøk, ja, det greier enhver,
for den som du kommer til, blir du så kjær,
et lyspunkt, en glede, en trygghet, en venn
som må gå, men som kommer igjen.

Helen Bjørnøy, generalsekretær i Kirkens Bymisjon, er neste gratulant.

– Jeg fornemmer den hygge som er her i kveld og som er alle menneskers dypeste lengsel. Bjørnøy spinner sin tale rundt fire akser: frivillighetssentralens moderne form, demokratiutvikling, tilhørighet og større forståelse, samt at frivillig arbeid er et viktig korrektiv til det offentlige hjelpeapparatet.

– I det vestlige samfunn ser vi mer og mer verdikonflikter, det er individorientert og synet på avhengighet blir sett på som noe negativt. Når jeg treffer mennesker blir jeg alltid litt klokere. Å utveksle erfaringer gjør noe med hvordan vi forstår verden rundt oss. Frivillig arbeid skaper tilhørighet og større forståelse. Selv er jeg litt bekymret over at vi ikke skal kunne skape arenaer for forståelse, sier Bjørnøy, og fortsetter:

– Vi ønsker å skape fellesskap, hvor vi blir innvevd i hverandres liv. Jeg er sikker på at dere er idealister, og de mest idealistiske er de mest realistiske. I skjæringspunktet idealisme og realisme skapes politikk og demokrati. Jeg tror morgendagens samfunn vil fokusere på frivillighetsarbeid, så lykke til med å skape framtidas samfunn. Det ligger mye kraft og visdom hos dere som vil komme byens innbyggere til gode, avslutter Helen Bjørnøy, og høster stor applaus.
Litt kaffe, en prat og en trivelig stund,
du går derifra og du tenker i grunn
“jeg gav av min tid, men jeg ønsker å si
det var meg som gleden stod bi”.
En glede, den blir dobbel når den deles,
slik har det vært – og blir ei annerledes.

Leder av styret, Inger Johanne Flingtorp, forteller om frivillighetssentralens aktivitetsnivå, som det står stor respekt av. Så er det tid for roser og rosende ord til tre frivillige: Lilla Olsen, Rolf Udgaard og Edith Risfelt, samt leder Grete Haugberg, som trofast har vært med siden starten i 1992. Etter deilig mat, kaffe og kaker er det hilsen og takk fra Kirsti Henriksen, Thor Egil Hansen og Berit Solbraa-Bay. Sistnevnte framhever kontorets Ellen Frantsens store rolle, og takker for hennes humør og hjelpsomhet, samt for kaffen som alltid står klar. Og sist, men ikke minst får Grete Haugberg velfortjente og velvalgte ord.

– Grete ser sine medmennesker. Hun har lojalitet til deres integritet. Ja, hun er en leder som både ser og lytter, understreker Berit Solbraa-Bay i sin takketale.

Hvorfor være fri når du kan også være villig,
og ikke går det ille for dem som er litt snille.
For alle som sprer glede, vil nok kjenne det på kroppen.
Å hjelpe det er toppen, så vi gir ikke opp.

Publisert i 2002.

 

Legg igjen en kommentar