Mat er kultur

Tekst: Birgitte Simensen Berg

Mat smaker. Over landegrenser. Mat formidler kultur. Velkommen til internasjonal matdag på Fjell bo- og servicesenter.

Orientalsk musikk, røkelse og et livlig stemmesurr i kantina på bo- og servicesenteret. Sultne og blide ansatte og brukere. Tallerkene fylles med spennende og velduftende retter fra Vietnam, Tyrkia, Pakistan og India. Og så er det bare å sette seg ned og smake seg gjennom den ene retten etter den andre. Velbekomme!

Alt er laget etter originaloppskrifter. Kostveileder Kari Martinsen hadde fartet rundt i fem forskjellige butikker for å få tak i alle de spesielle ingrediensene. Med grønnsaker og andre råvarer vel i hus er det bare å sette i gang. Og over kjøkkengrytene blir det tryllet fram pakistanske retter og tyrkiske kjøttkaker, vårruller fra Thailand med kjøttdeig, spagetti og hodekål. Samt “museører”: tørr sopp som har ligget i vann og svellet. Ris og nanbrød. Indiske retter tilsatt løk og hvitløk, ingefær, koriander, karry og chili.

– Vi har ikke krydret retten så sterkt som vi pleier, beroliger indiske Sunita Verma med et smil. I tillegg blir det servert norske sveler, samt fristende og vitaminrike frukter i dessertboller.

– Denne spesielle lunsjen har en dobbelt hensikt. Både å servere god mat og bidra til å formidle ulike kulturer, forteller kostveileder Kari Martinsen.

Soneleder Øydis Jahren takker de flinke kokkene og overrekker blomster. Om lunsjen gir mersmak?

– Lunsjen er så vellykket, at vi fortsetter både med mat og kulturelle innslag. Et litt annerledes og velsmakende kulturelt innslag som vil bli arrangert fire ganger i året, sier en fornøyd Øydis Jahren.

Publisert i 2000.

Legg igjen en kommentar