Veslemøy Solberg gir seg aldri

Tekst og foto: Birgitte Simensen Berg

Fakta
Aase Veslemøy Solberg er født 27. juli 1964 i Oslo, og vokste opp i Bø i Telemark. Hun er vokalist, komponist, tekstforfatter og revyskuespiller.

Sammen med Sven Ohrvik var Veslemøy Solberg i perioden 1997-2003 redaksjonelt og musikalsk ansvarlig for TV-serien Antikviteter & Snurrepiperier på NRK1. I tillegg har Veslemøy deltatt i en rekke andre radio- og TV-programmer.

Veslemøy Solberg har gitt ut ti soloalbum med egne og andres tekster og musikk. I tillegg har hun gitt ut flere CD-er sammen med andre artister. Hun har solid konsert- og revyerfaring fra scener i inn- og utland, og eier sitt eget plateselskap Nordicae. Veslemøy er utdannet siviløkonom fra Norges Handelshøyskole i Bergen, og har hovedfag i nordisk språk og litteratur fra Universitetet i Oslo.

Veslemøy Solberg har i tillegg skrevet en rekke faglige artikler, og har fått gode kritikker for lyrikk- og sangtekstene sine. Hun har mottatt en rekke priser og stipender, blant andre Tekstforfatterfondets ettårige arbeidsstipend for 2006.

I 2006 ble hun sammen med Felix Johansen nominert til Spellemannprisen for albumet Eventyret om Hanna.

I årene 2007-2009 produserte og skrev Veslemøy Solberg flere store sceneforestillinger, blant annet forestillingen Aass for oss! til Aass Bryggeris 175-årsjubileum og bestillingsverket Kanskje kommer kongen til Drammens Teaters nye kabaretscene Fjerde Losjerad. Med forestillingen Skål for livet! har Veslemøy turnert over hele landet.

På CD- og revyprosjektene sine har hun blant annet samarbeidet med Ole Paus, Jonas Fjeld, Jon Solberg, Dollie de Luxe, Gustav Lorentzen, Rune Larsen, Kaia Huuse, Anne-Marie Giørtz, Morten Grøtnes, Ove Borøchstein og Felix Johansen.

Veslemøy Solberg har høstet stor anerkjennelse for tekstene sine, og regnes blant Norges fremste visesangere. Hun ble utnevnt til Årets fylkeskunstner i Buskerud for 2011.

Det er 10 kalde grader og snøen knitrer under støvlene, der jeg går på Konneruds nymåkte veier. Jeg leter etter en vei som er oppkalt etter den største planeten i solsystemet, Jupiter, og som har et lite far hektet til navnet. Jupiterfaret, stort og smått i samme navn. Den som leter, finner. På trappa ønsker lyslykter velkommen. Ringeklokka vekker en hund innenfor og han kommer først til døra.

Døra går opp, og et blidt ansikt omkranset av mørkt og rufsete hår inviterer inn i varmen. Kjolen, leppene og ørepynten er oppkvikkende rosa. Kveldshimmelen er farget i rødoransje nyanser ‒ en kontrast til det svarthvite landskapet som ses fra stuevinduene til ekteparet Veslemøy Solberg og Sven Ohrvik.

‒ Januar er ofte en stille måned. Jeg stresser ikke selv om kalenderen ikke er fylt med daglige gjøremål. Det har vist seg at ledig tid ofte fylles med spennende og morsomme ting. Det kan være alt fra reiser, forestillinger eller skrivekurs. Kreative oppgaver dukker gjerne opp, sier Veslemøy Solberg, og forteller at det stort sett er hektisk resten av året med unntak av julimåned.

I perioder kan det være stressende å ikke ha fast månedslønn, som da hun brakk hofta etter et fall på grusen og ble sykemeldt i fjor sommer. Da ble det stopp i inntektene som selvstendig næringsdrivende. Det ble ny hofteskål og -kule for den ivrige orienteringsløperen, men hun trente seg raskt opp igjen og vant femkilometeren i høstmila!

Veslemøy Solberg skjenker i kaffe. Selv drikker hun te.

‒ Jeg trener hver dag, det kan være gåturer, løping eller skigåing. Kjører på slik at jeg blir skikkelig svett. For å holde det gående blir dette viktigere og viktigere jo eldre jeg blir. Det gjør godt både fysisk og psykisk. Dessuten prøver jeg å spise sunt, sier Veslemøy, og lar ei grønn drue bli borte mellom lepper som er farget i samme nyanse som kjolen.


To år tok det å skrive den første dokumentarromanen «Hvor de hvite senger står. En historie om å levesom handler om besteforeldrenes liv, og spesielt bestemoras sykdomsperioder med tuberkulose.

Lat og løsningsorientert
Å beskrive seg selv er ikke alltid like lett, så Veslemøy Solberg tenker seg godt om.

‒ Jeg er et konkurransemenneske, kreativ og ser nye løsninger. Er flink til å stå på og ikke gi opp, men jeg er lat også og liker å kose meg. Så har jeg lett for å bekymre meg, alt fra hva som kan skje med barna, helsa og økonomien, og det er ikke like smart. Har litt selvironi på dette og det hender jeg bruker noe av det selvopplevde, mitt liv på godt og vondt, i forestillingene mine. Føler det er greit å dele det som ikke går så bra, blant annet har jeg slitt med angst, sier Veslemøy, som ikke tror noen blir et helt menneske uten nedturer.

‒ Det er gjerne en historie med negativt fortegn bak alle fine fasader, men slike erfaringer gir et menneske mer tyngde. At man blir et bedre medmenneske med en større empatisk evne, mener Veslemøy, som alltid ser livets lyse sider.

‒ Jeg har vært heldig: har to fine barn og en flink mann. Og jeg har gjort det jeg liker. Jeg hadde en opptur med Ole Paus-revyen i 1991. Da husker jeg NRKs Eyvind Solås gav meg følgende råd: Nyt det mens det skjer. Altså glede seg der og da, og så jobbe videre og ikke hvile på sine laurbær. Jeg liker å lære nye ting og sette meg nye mål, sier Veslemøy, som mener at alle kan vokse hele livet når man har noe å strekke seg etter.

‒ Skjer det en forandring i livet så kan det noen ganger føre til noe bedre, mener Veslemøy, som blant annet har vært på flyttefot en rekke ganger.

Veslemøy Solberg fra Telemark og Sven Ohrvik fra Averøya ble anbefalt å bosette seg på Konnerud av musikerkollega og konnerudbeboer Jonas Fjeld. Det var i 1997, og siden har paret bodd forskjellige steder på Konnerud. Nå har de nettopp tømt flytteeskene på nytt.


NRKs Eyvind Solås gav Veslemøy Solberg følgende råd: Nyt det mens det skjer. Et råd hun følger.

Sangen forteller historie
‒ Selv om jeg liker mange typer musikk, hører jeg forholdsvis lite på musikk. Jeg ser på sangene mine som historier. Bob Dylan, Ole Paus og Evert Taube er gode historiefortellere. Tekster betyr mye for meg og jeg er glad i viser, sier Veslemøy Solberg, som opplever at ideene plutselig kan dukke opp.

‒ Er ideen der kan jeg bygge visa sakte opp, noe som kan ta to timer eller to måneder. To år tok det å skrive min første dokumentarroman Hvor de hvite senger står. En historie om å leve. Her er det sentrale min bestemors sykdom, tuberkulose, som hun ikke ville snakke om, forteller Veslemøy.


Veslemøy Solbergs første dokumentarroman «Hvor de hvite senger står. En historie om å leve».

Nå ligger den første romanen foran henne på glassbordet – på forsida et koselig bilde av bestemor og Veslemøy i blomsterenga. Hun har samlet bilder, lest bestemoras dagbøker, opplevd hennes kampvilje og brukt egne barndomsminner av sin kjære Mom.

‒ Jeg leser mye. Liker Edvard Hoem, Roy Jacobsen, Vigdis Hjort og Lars Saabye Christensen, og jeg lot meg inspirere av Hoem, da jeg skrev boka mi. Synes det er fascinerende hvordan fortida kaster lys over nåtid, sier Veslemøy, og tar en sving tilbake til visetekstskrivinga.

– Når jeg får en knallgod idé, leser eller nynner jeg den inn på mobilen. Dette får Sven høre, slik at han kan sette melodi til teksten. Det er ikke alle ideer som er levedyktige, men prosessen er viktig. For jeg er meg. Jeg er ikke redd for å miste ideer, da det hele tida kommer nye. Og ingen kan stjele din idé fordi alt er farget av deg selv, mener Veslemøy, som har sunget siden hun var liten og gikk i musikalsk barnehage.


Som selvstendig næringsdrivende har Veslemøy Solberg mange hatter: kaffekoker, økonomisjef, tekstforfatter, daglig leder, artist, redaktør, bookingansvarlig, platedirektør, ryddejente og informasjonssjef.

Usikkerhet er frihetens pris
Veslemøy Solberg er storesøster til ei søster og en bror. Broren er også musiker og søstera billedkunstner. Far er professor emeritus i nordisk litteratur og mor realfagslærer.

– Jeg har begynt og sluttet med diverse studier. Har ikke vært så opptatt av fagene, men alt det sosiale rundt med band, kor og skoleavis. Jeg var ikke den ivrigste på handelshøyskolen. Finans og statistikk, huff og huff. Så det ble å ta et skippertak før eksamen, minnes Veslemøy Solberg, som er utdannet siviløkonom fra Norges Handelshøyskole (NHH) i Bergen og cand. philol. med hovedfag i litteratur og språk fra Universitetet i Oslo.

– Har tidligere arbeidet som resepsjonist, lærer, høgskolelektor og kulturjournalist, og har siden 1996 drevet mitt eget firma Nordicae. Spesialområdene mine fra NHH er markedsføring, ledelse og kulturøkonomi, noe jeg nå får glede av som selvstendig næringsdrivende. Målet har vært å leve av sangen, men det krever mye innsats å være kunstner og ikke vite hva som skjer framover. Denne usikkerheten er frihetens pris, sier Veslemøy, som nå står på et godt økonomisk fundament.

– Det er noen milepæler i min karriere, noen større fotavtrykk, som skiller seg ut fra andre: I 1994 ga jeg ut min første CD Min unge sang med tonesatte, vakre dikt av Halldis Moren Vesaas. Etterhvert begynte jeg å skrive egne tekster, noe som blant annet resulterte i CD-en X i 1998, sier Veslemøy Solberg, og nevner også fjorårets dokumentarroman Der de hvite senger står. En historie om å leve.

Eplet faller ikke langt fra stammen, da skuespiller- og sangersønnen går i mors fotspor. Han er med i Folketeaterets forestilling The Phantom of the Opera.

– Det er morsomt at sønnen min har valgt å være kunstner og jeg er stolt av ham. Det er det han ønsker, og det er meningsfullt å gjøre det man vil, understreker mamma Veslemøy, som selv ikke kunne hatt en åtte til fire-jobb.


Nærhet til publikum er viktig. Veslemøy gjester gjerne kulturoasens arrangementer på byens bo- og servicesentre sammen med makker og musiker Sven Ohrvik.

Jobb er hobby
– Ikke kunne jeg vært lege heller, da jeg er litt engstelig av meg. Nei, jeg må ha et fritt yrke og jeg er så heldig at jobben er hobbyen. Jeg er både rastløs og utålmodig, så derfor passer det å ha et kreativt yrke hvor jeg kan synge, fortelle og skrive. Jeg liker å arbeide med detaljer og flikke på språket, sier Veslemøy Solberg, som har kommet på rett hylle.

– Om ti år håper jeg at jeg holder på med omtrent det samme, har skrevet et par bøker til og at jeg er frisk og rask, ja, god helse til meg og mine nærmeste er viktig. Den digitale verden har gitt meg en ny inntektskilde, da mange kursdeltakere deltar på Skriveakademiets online-kurs Lær å skrive en roman eller en større historie. Det er en kursportal med videoleksjoner og oppgaver, forteller Veslemøy, som i utgangspunktet lagde kurset for seg sjøl.

– 10 ukers kurset holdes tre til fire ganger i året, hvor deltakerne får nyttig og profesjonell hjelp av lærere og manuskonsulenter. Nå skal jeg ha gjester her i stua mi i neste uke med rause og hyggelig mennesker, som deler kunnskapen sin med oss som er til stede og flere som følger oss på nettet. Dette er morsomt og spennende å arbeide med, sier Veslemøy, og understreker viktigheten av å aldri stoppe opp, men utvikle seg og lære, hvis man ønsker å bli bedre på noe.

– Nå holder jeg på med et barneprosjekt, ei lydbok for barn fra 8-12 år med sanger og historier. Den skal være ferdig i mars, forteller Veslemøy og tar et par slurker av teen.Veslemøy Solberg er ikke redd for å miste ideer, da det hele tida kommer nye. Og ingen kan stjele din idé, da alt er farget av deg selv, mener vokalisten, komponisten, tekstforfatteren og revyskuespilleren.

Med et tenksomt blikk skuer Veslemøy Solberg ut i kveldsmørket. Hun reiser seg og kommer tilbake med noen visdomsord vakkert skrevet i kalligrafi: “Stå på og liva. Med alle krefter og alle tankar, så lenge ein kan”.

– Dette er bestemors leveregel, som jeg gjerne deler med henne. Jeg ønsker å være positiv og litt fandenivoldsk. Og uansett hva som skjer, stå oppreist og ikke grav deg ned. Se de bittesmå tingene, som gjerne gir glede og lykkestunder, sier Veslemøy, som vil være i livet og i utvikling. Verne om gnisten og ikke la den brenne ut og hele tida huske på hvorfor hun valgte å leve som kunstner og som akkurat nå kan glede seg til mange morsomme oppdrag landet rundt.

– Det er alltid like spennende å møte publikum, og jeg forbereder meg godt. Blant annet finner jeg ut hvor mange som kommer og hvilken målgruppe det er for å tilpasse visene til dem. Liker at det er mindre forsamlinger. Da blir det mer nært, intimt og jeg føler jeg får bedre kontakt med publikum. Jeg liker samspillet med publikum og ingen forestilling blir lik. Tenker at jeg skal gi dem noe der og da, og noe de kan ta med seg videre når konserten er over, sier Veslemøy, og legger til at hun er veldig heldig som har makker og musiker Sven ved sin side.

– Sven sørger for at det ikke blir noen tilfeldigheter i vårt musikkunivers. Jeg kan nemlig ta noe på hælen, sier Veslemøy og stiller seg opp ved siden av Sven, som sitter klar ved pianoet som han har hatt siden ungdomsårene.


Øving gjør mester, også for profesjonelle musikere. Her synger Veslemøy Solberg visa Stegla. Ei konnerudvise som passer ekstra bra for konnerudbeboerne Solberg og Ohrvik.

Det blir en liten intimkonsert, men alt har en ende. Selv om det ikke virker slik, der jeg står i vinterkvelden med den endeløse stjernehimmelen over meg. Jupiterfaret går over i veien til Merkur, den minste planeten i solsystemet. Høyt der oppe og langt der borte svever både store Jupiter og lille Merkur, mens jeg har beina på jorda. Så tar jeg forsiktige steg på glatta og snart er også fotsporene mine historie, der de forsvinner i alt det hvite.Veslemøy Solberg og Sven Ohrvik er som salt og pepper. De hører sammen og utfyller hverandre: Sven sørger for at det ikke skjer noe uforutsett og Veslemøy kan tidvis ta ting på hælen.

Portrettintervjuet i Byavisa Drammen.

Diskografi
Min unge sang (1994)
The Strength of the Runes (1996)
X (1998)
Kjærestebilder (1999)
Jenter fra Jante – Tonesatte dikt av Aksel Sandemose (1999) med Anne-Marie Giørtz & Kaia Huuse
Sangskatter & snurrepiperier (2000) med Sven Ohrvik
Løvehjerte (2004)
Sangen om kjærligheten (2006)
Neseviser og hjertesukk (2006) med Jørn Simen Øverli & Sven Ohrvik
Eventyret om Hanna (2006) med Felix Johansen
Gullmåne (2008)
Inn i eventyret (2010)
En sang til deg (2011)
Røter (2015) med Jon Solberg
Sang til sjelen (2017)

Singler
Gift (1998)
Mine længsler (hvor såre lidet vil der til) (2000), med Sven Ohrvik
Lionheart (2003)
Keiser med nye klær (2004)
Lille Marthine (2006) med Felix Johansen
Til Telemark (2013) med Jon Solberg
Flink pike kan du være selv! (2014) med Kathrine Aspaas
Sang til sjelen (2015)

Deltagelse
Norges Handelshøyskoles studentforening: Uken 88 – 3.-20. mars 1988 (1988)
Uken 94: Liv levende/5 av 7 (1994)
Gustav Lorentzen: Kanskje kommer kongen (1995)
Jonas Fjeld & Ole Paus: Damebesøk (1998)
Jonas Fjeld: Beste (1999)
Appleseed: If I Had a Song: The Songs of Pete Seeger Vol. 2 (2001)
Jon Solbergs Bygdabilly Band: Du maler natta lyseblå (2003)
Jon Solbergs Bygdabilly Band: Da eg og bestefar va’ små (2003)
Dada Group: The Dada Project (2003)
Henrik Wergeland: Henrik Wergeland: I børnekammeret (2005)
Grappa: Den røde gitar – Arbeidersanger i ny drakt (2005)
Ni Liv: Telemarkana (2007)
Ove Borøchstein: Midt i tida (2008)
Per Aarsund: Fri sjel (2009)
Ni Liv: Langhelg (2011)
Nordicae: Drammens hjerte (2011)
Per Aarsund: Frostnatt (2011)
Jonas Fjeld: Hjemmeseier (2011)
Per Aarsund: Pil i hjerte (2013)
Ove Borøchstein: Skål for livet! (2013)


Veslemøy Solberg og Sven Ohrvik sammen med ordfører Tore Opdal Hansen i forbindelse med lanseringa av boka Drammensviser, ei bok Solberg står som redaktør av.

Styrearbeid, priser og stipender
Mottatt en rekke stipender og priser – blant annet ettårig stipend fra Tekstforfatterfondet, og arbeids- og prosjektstipender fra Fond for lyd og bilde, Fond for utøvende kunstnere, Nordisk Kulturfond, Institusjonen Fritt Ord, NOPA, Komponistenes Vederlagsfond, fondet for Dansk-Norsk Samarbejde og Norsk Kulturråd. I 2010 ble Veslemøy Solberg utnevnt til Fylkeskunstner i Buskerud for 2011. Hun har vært styremedlem i musikerorganisasjonen NOPA, Grmart og FONO. I Gramart var hun nestleder i perioden 1999/2001. Hun er medlem av styret i Drammen Rotary Klubb, og har vært styremedlem i Ordentlig Radio.

Legg igjen en kommentar