Å eldes uten å bli gammel

Tekst og foto: Birgitte Simensen Berg

nett rødkløverpar

Et møbel kan være moteriktig når det er shabby chic. Da er det gjerne overmalt flere ganger før malingen slipes av enkelte steder for å vise slitasje. Det er sikkert ikke like populært å si at et menneske følger med i tida når hun eller han er shabby chic. Det hjelper vel ikke med sminke eller plastiske operasjoner i det lange løp heller, da kroppens natur er å vise alderens slitasje.

Framtida er alltid vanskelig å spå: kanskje blir et shabby chic-menneske toppmoderne? Kanskje smilerynker, fine tegn på latter og lykke, blir ettertraktede rynker? Kanskje blir det akseptert at levd liv setter spor?

Evig ung
Jo eldre jeg blir ser de unge stadig yngre ut. Babyfjes innehar den ene toppstillingen etter den andre. Merkelige greier. Det var da ikke slik før? Bare sjekk gamle svart/hvitt-bilder: der ser 20-åringene ut som 50-åringer. Stramme, alvorlige og høytidlige.

Det hevdes at helse og trening i større grad er avhengig av den sosiale og økonomiske situasjonen enn av genetisk arv eller personlig innsats. Det er blant annet store klasseforskjeller i levealder og helse mellom Oslo øst og vest.

Hvem er lykkeligst, ungdommeligst, mest i likevekt, hvem trener flest ganger i uka og hvem spiser sunnest? Frihet til å være den man er og kravet om å være en annen konkurrerer, og kravflagget heises vel ofte høyest.

Tapt løp
Å eldes uten å bli gammel er en evigvarende konkurranse som mange deltar i. Som en naturlig følge av dette dukker spørsmålet opp: Når er du eldre og når er du gammel? Gammel er visst det verste å bli titulert med, så derfor flyttes begrepet gammel stadig opp i høyere divisjoner. Både av enkeltindividet og samfunnet generelt.

Det er bare å se seg selv i speilet, som kanskje har en shabby chic-ramme. Du ser ungdommen snike seg sakte og stille ut døra, og inn kommer – litt motvillig – en stadig eldre variant av deg selv. Forfallet skjer så gradvis at du knapt merker det selv. Andre derimot, de ser. Men den kvinne har det kanskje best som vet at de årene hun trekker fra på alderen, slett ikke går til spille. De blir bare lagt til andre kvinners alder. Det samme gjelder naturligvis menn.

Uansett – ungdomskonkurransen vil du alltid tape. Ei døden tar hensyn til om du ser ung eller gammel ut, om du har farget eller grått hår. Gamle-Erik skjærer alle over en kam.

Frisk og rask
Det hjelper ikke om staffasjen er grei, hvis reisverket er morkent. Å røre på seg går vel forhåpentligvis ikke av moten med det første. Selv om reisverket må etterses og repareres, så er håpet at det holder seg oppe på egen hånd lengst mulig. Tenk å være et friskt, freidig og livsglad shabby chic-menneske lenger enn langt.

Mitt mål er klart: å bli så rask og rørlig at jeg kan komme på sykkel til min egen begravelse.