Utslått og uthvilt

Tekst og foto: Birgitte Simensen Berg

padling på DrammenselvaEr du utslått og utbrent – sett deg i kajakken og flyt stille avsted.

Unni er nesten alltid utslått. Utslitt. Utbrent. Ulf er for det meste uthvilt. Naturligvis er det umake paret noen ganger uenige. Nå skal de feriere utenlands. Unni vil til Ungarn. Ulf til Usbekistan. Ulf klipper to ulike lengder av et ullgarn. Vinneren blir Unni.

Alt går etter planen, ingen forsinkelser og flyet letter umiddelbart. Da de lander er været litt uggent. Ved flyplassen finner de Hertz og leier en Uno. På motorveien til Budapest går det raskt unna.

Underveis
Det hele er underlig. At vi hele vår tid er underveis. Timer, dager og uker. Fra fødselsskriket til vi stille utånder.  Vi vil gjerne tro vi er udødelige. Vi frykter sykdom og uår. Uvær. Korn som forblir umodent. Åkre fulle av ugress. År etter år med uflaks. Negativ utvikling. Ubehag.

Folk som alltid er tørste og sultne som ulver. Folk som oppfører seg som udyr. Uvesener. Usympatiske. Ulykkelige. Venner som blir uvenner. Selskapssyke som blir usosiale. Egoistiske og utilfredse. Urimelige. Heldigvis er mennesket ofte en evig optimist, og raskest på beina er gjerne de unge. De voksne er ofte mer ustøe.

Uovervinnelige
Paret parkerer bilen, og sammen går de til landskapets utkant. Mot et hav som er urolig. Hvor bølgene slår i utakt. Ute på vannet ser de en båt med to menn: den ene spiller en vemodig melodi på ukulele, den andre haler ombord både torsk og uer.

Plutselig dukker det opp en ubåt. På dekk ses menn i hvite uniformer. Marinesoldater fra USA. De hopper uti. Svømmer med raske tak, lekende som delfiner og dukker under. De er uovervinnelige. Utallige. Ustoppelige. De vil krige, plyndre og utnytte. Oppnå ære og høste utbytte. Og paret fra Norge er lett å utnytte. De står stille, handlingslammet, litt naive og særs utilpass. Så våkner de opp av transen og flykter hals over hode, i fullt firsprang over stein og ur. Og utrolig nok kommer de seg unna.

U-sving
Så tar historien en brå u-sving. Unni og Ulf velger å reise hjem, og de er raskt tilbake til utgangspunktet. De er enige om at det er godt å forlate det som er skremmende og usikkert. Det er en lettelse å legge fra seg all bagasjen – spesielt den tunge kofferten full av setninger som ender på ord som starter på u.

Synes du denne historien er usammenhengende? At den virker usannsynlig? Tøvete og urimelig. Nærmest utrolig. Men den er garantert unik. Ja, ingen har skrevet denne rare historien før, ingen i hele universet.

Snipp-snapp-snute, så er denne eventyrlige historien ute.