Reklame = sponsing = penger

Tekst og foto: Birgitte Simensen Berg

Jeg reiser gjennom lufta og oppfatter signalene: jubelrop fra et menneskehav. Er det et sirkustelt der nede? En manesje? Nei, det er en idrettshall. En boksering. Jeg setter meg. I ringen står en stødig kar, NRK, i alder over sin første ungdom. Han har hvit silkebukse, hvitt fottøy og blå boksehansker. Han venter småtrippende med et håndkle slengt rundt nakken. Et nytt jubelrop og fram kommer TV2. Brun, spenstig og full av ungdommelig pågangsmot. Buksa hans er dekket av reklame for hårsjampo, bilmerker og matfabrikanter. Det er så vidt en kan skimte de blå, gule, hvite og røde stripene i buksesida hans. Skoene er fulle av forsikringsselskapenes logoer. NRK kaster håndkleet. Dommeren blåser og kampen er i gang.

– Se der. På baksida, sier en liten mann som sitter ved siden av meg.
– NRK har reklame på buksebaken. Jamen, NRK skal jo være reklamefritt!

– Penger, svarer jeg kort.

Dommeren piper og peker på oss. Ingen prat, bare heiarop er ønsket.

– Se, nå står han stille. NILLE står det. Jamen det er snikreklame, spør du meg! hvisker den lille mannen ganske høyt.

– Et spørsmål om penger, svarer jeg. Dommeren piper på nytt og skriker en advarsel til min sidemann.

– Se, nå beveger han seg. Levende reklame. Jamen, vi betaler jo lisenspenger for å slippe reklame på NRK!

– Et pengespørsmål. Store arrangementer koster, svarer jeg.

Dommeren piper stygt og roper utvisning til lille herr Jamen. To sterke karer dukker opp fra sidelinja og sleper den lille, iltre mannen med seg ut av hallen.

Kampen duver fram og tilbake. NRK får inn en fulltreffer, så TV2. De to kamphanene spretter rundt som pingpongballer. Da ser dommeren det: den beskjedne reklamen på NRKs bak:

– Diskvalifisert, skriker han med pipestemmen sin, som går opp i fistel.

– Ikke reklame, men sponsing, stønner NRK oppgitt.

– Den slags reklame skal på framsida. Dessuten skal det være 2,5 centimeter fra bukselinninga, ikke 3 centimeter som du har, tordner dommeren.

Publikum føler seg snytt. De piper og buer. Bortkasta penger og bortkasta tid. Hvorfor deltar NRK med reklame i mediakampen?

Utenfor hallen står lille her Jamen, som spretter fram da han ser meg:

– Jamen, hvorfor har NRK gått tilbake på prinsippet sitt? Jeg har betalt lisens i 30 år og har krav på et skikkelig svar!

Jeg føler meg som Ole Brumm, der jeg tusler bortover veien med lille herr Jamen som det hoppende kengubarnet ved siden av meg.

– Vil du ha enten reklame eller ikke reklame?, spør herr Jamen oppgitt.

– Både lisenspenger og sponsorpenger. Det går ikke an – NRK lever ikke i Hundremeterskogen, sukker herr Jamen, rister på hodet og strekker armene oppgitt i været.

HvalsdammenEr dette Hundremeterskogen, mon tro?

Publisert i Klassekampen.

Legg igjen en kommentar