Barnefilmklubben på plakaten

Tekst:  Birgitte Simensen Berg

Tidligere kinosjef, Robert Halvorsen, var initiativtakeren til Barnefilmklubben – klubben som nå er kommet opp i tenåringsalderen med sine 16 år.

– Jeg startet i 1981 og holdt på i 10 år med dette tilbudet til byens unge befolkning.  Det var en fin overgang fra å være kinosjef, sier Halvorsen.  Robert Halvorsen har alltid var glad i barn og var i sin tid medlem av Norsk Barnefilmnemnd.  Før TV-apparatet ble et vanlig møbel i stuene til Hvermannsen drev han “Kinoens barnetime”.

– Et veldig morsomt og populært tiltak blant byens unger, minnes Halvorsen.

– Det var 1.200 – 1.300 unger på det meste, og da måtte de sitte to og to på setene.  Barnefilmklubbens lokaler i kjelleren på biblioteket ble også etterhvert for små, og klubben flyttet opp noen etasjer til bibliotekets foredragssal.  Den gang brukte man 16 mm smalfilm, og flere filmer ble vist i en 45 minutters forestilling.  Ungene i alderen 4 – 8 års alderen betalte en liten sum i inngangspenger, mens foreldrene kom gratis inn.  86-år gamle Robert Halvorsen er glad for at Barnefilmklubben fortsatt er levedyktig.

– Man oppdrar et framtidig kinopublikum.  Klubben er veldig bevisst på hvilke filmer som skal vises, og at det skal være underholdende og skikkelige saker.  Dessuten har man blitt flinkere til å sette norsk tale på filmene, sier Halvorsen, som fremdeles koser seg i kinosalen.

– Jeg er medlem av Norske Kinosjefers forbund, og er den eneste i Drammen som har gratis adgang på kinoen, sier han.  Et gode som sikkert alle synes kinoens grand old man fortjener.

Jan Erik Andreassen går nå i Robert Halvorsens fotspor.

– Jeg startet med å være Roberts hjelpemann i biblioteket, sier Andreassen, – det var koselig den gangen, da vi fikk god kontakt når vi stod midt i ungeflokken og kjørte film.  Nå er Barnefilmklubben flyttet til Saga kino.  16 mm filmen er erstattet med 35 mm kinofilm, og småfilmene er nå blitt en kinofilm med rundt 1 ¼ times spilletid.  Fremdeles retter Barnefilmklubben seg mot barn i alderen 4 – 9 år, og har lav medlemskontingent og inngangsbillett, både for barn og ledsagere.  – Denne høsten står “Lady og Landstrykeren”, “Pippi Langstrømpe”  og “Folk og røvere i Kardemomme by” på klubbens kinoplakat.  Som regel er det 100 – 200 personer på forestillingene, noen ganger flere, så det er et populært tiltak, mener Jan Erik Andreassen.  Barnefilmklubben blir markedsført til alle private og kommunale barnehager, i tillegg til skolens 1. – 4. klassinger.

– Utfordringen ligger i å finne de rette filmene, da utvalget ikke alltid er så stort for de aller minste, sier Andreassen, som synes det er svært positivt at foreldrene er sammen med ungene sine.  Barn har behov for en felles opplevelse, og det er sikkert godt å ha ei voksenhånd å holde i eller noen å spørre når filmen ruller over lerretet.  Så da gjenstår det bare å si:  Snurr film!

Publisert i 1997.

Legg igjen en kommentar