Tall og menneskekontakt i 50 år

Tekst: Birgitte Simensen Berg

 – Jeg kan ikke huske å ha fått noen på nakken. De fleste mennesker er forståelsesfulle og greie å ha med å gjøre, sier 66 år gamle Kåre Knudsen, nyslått pensjonist, som i nesten 50 år har hatt kemnerkontoret som sin arbeidsplass.

– Jeg er ingen karrierejeger, og har vært fornøyd med det jeg har. Kanskje 50 år på samme arbeidsplass vitner om lite initiativ, men jeg har trivdes på min rette hylle her hos kemneren, sier Kåre Knudsen med et smil, og lar tankene vandre tilbake i tid:

Rivende utvikling med edb
– I gamle dager hadde vi bokholderimaskiner, hvor vi bokførte skatten. De fleste hadde frivillige trekk hos arbeidsgiveren sin. Under kemner Høiaas for 20-25 år siden kom edb på plass og det ble starten på en rivende utvikling: maskinleste hullkort, magnetbåndkort og så datatape, forteller Kåre Knudsen.

– Føler sjøl at jeg har klart å holde tritt med utviklinga, men etter at jeg fylte 60 år merket jeg at jeg trengte litt lengre tid til å konsumere nyhetene. Men jeg synes datautviklinga har vært positiv. Tidligere måtte vi blant annet ha stor lagerkapasitet her – nå ligger alt lagra inne på hver enkelts datamaskin. Men vi er svært prisgitt pc’en: Hvis ikke verktøyet vårt fungerer, stopper alt opp.

Vindu ut mot byens befolkning
Kåre Knudsen har utsikt over byens tak og kan titte ned på folkelivet i Engene og gravarbeidene på Bragernes torg.

– Kemnerkontorets arbeid er rettet ut mot byens befolkning, og har vært den berømte “kassa” til kommunen. Sjøl har jeg jobbet mest med personlig skatt, og menneskene jeg har møtt har stort sett vært positive. Kåre skryter også av det fine arbeidsmiljøet på kemnerkontoret, som i dag teller rundt 20 personer.

– Så lenge jeg har vært i arbeidslivet har jeg passet på at jobben ikke skal gå utover familie og fritid. Jeg har kone, sønn og datter. Og fire barnebarn i nærheten av der jeg bor på Åssiden. Så spiller jeg i Brannvesenets musikkorps, og liker meg på skauen, på ski og sykkel, sier Kåre Knudsen, og gleder seg til mer tid med familie og fritidsaktiviteter.

Myk overgang
 – I 2000 gikk jeg inn for avtalefestet pensjonsordning, og har fram til nå jobbet 60 prosent, det vil si tre dager i uka. Dette er en veldig fin ordning, synes jeg, slik at overgangen til å være 100 prosent pensjonist ikke blir så brå. Et stadig økende press i arbeidslivet, samt at det ikke ble store forandringer i den økonomiske situasjonen, har gjort at dette har vært en god ordning for meg, sier Kåre Knudsen. Med ei kone som også er pensjonist ser ekteparet Knudsen fram til å reise både i inn- og utland akkurat når det passer dem.

– Vi har ennå mange uoppdagede reisemål, og vi liker opplevelsesferier og ikke bare slaraffenliv på stranda. Vi har familie både i Statene og i Sverige, og nå kan vi være der så lenge vi vil, sier Kåre, som helt sikkert også vil trives på sin nye hylle.

– Jeg har ennå ikke møtt noen som ikke trives som pensjonist, sier Kåre Knudsen, som kommer til å savne kolleger og jobben.

– Det blir litt rart å ikke gå på jobb etter nesten 50 år i arbeidslivet. Men det må jo ta slutt en gang, det også…

Publisert i 2002.

Legg igjen en kommentar