Idébobling i Drammen Eiendom KB

Tekst: Birgitte Simensen Berg

Fakta:

1) Drammen Eiendom KB, eies av Drammen kommune, etablert i 1995

2) 16 ansatte

3) 130 millioner kroner i omsetning

4) å drive og vedlikeholde eiendommene på en profesjonell og kostnadseffektiv måte

5) å bygge og utvikle, samt kjøp og salg av kommunens eiendommer

Eiendomsdrift krever kreativitet og kompetanse
I 1996 var Drammen Eiendom i full gang etter ett år med planlegging, og har siden hatt hendene fulle av gjøremål. Blant annet har man utarbeidet drifts- og vedlikeholdsplaner for samtlige kommunale bygg, etablert internkontroll og fått gode rutiner med hensyn til brannsikkerhet.

Mange ansatte og brukere er avhengige av at bygningene fungerer skikkelig, og kunder med husleiekontrakt stiller og har krav på god service. Tidligere var det vaktmestere som hadde den daglige oppfølgingen av  blant annet barnehager, skoler og bo- og servicesentre, men i dag er denne oppgaven lagt til fem ambulerende driftsansvarlige og to tekniske spesialister. Eiendomsdrift krever kompetanse i mange fag, da dagens bygninger blir stadig mer tekniske avanserte.

– Utviklingen går fort, så derfor er det både viktig og nødvendig med en bred, tverrfaglig kompetanse for å vedlikeholde bygningene. Etter oppkalling på mobiltelefon kan de fem ambulerende driftsansvarlige – i løpet av svært kort tid – være til stede og ordne opp, alt fra små reparasjoner til større kriser. De fleste yrkesgrupper innen eiendomsdrift finnes blant våre ansatte – at de er kreative og at ideene bobler er også et stort pluss, sier teknisk leder Geir Andersen.

Penger spart med Petter Smart
Drammen Eiendom KB har bygd et databasert styringssystem, hvor foreløpig 25 bygg er koblet opp mot datamaskiner på driftssentralen.

Rune Simensen, som er spesialist på området, viser noe av det han holder på med. Datamaskinene overvåker og styrer de tekniske anlegg i disse kommunale bygningene, da hovedsaklig varme- og ventilasjonsanleggene. I tillegg har Rune funnet andre smarte måter å bruke datateknologien på. Tegninger, tall og skjemaer viser at Drammen Eiendom har full kontroll med blant annet oljetanker, innbrudds-, brann- og heisalarmer, samt diverse pumper. Med raske tastetrykk kan Rune fastsette riktig tidsstyring og alarmgrenser. Vips kommer utedoen på Landfalltjern fram på skjermen. Her overvåkes toalettanlegget og hvis noe “klikker” vises det med en gang på skjermen.

Rune kan rette det opp der og da, eller selv – eller la andre – reise ut for å rette opp feilen. Han bruker jevnlig dataen for å kontrollere situasjonen, og “reiser” fort gjennom byen via skjermen. Når Rune selv er ute på byen så får han alarmen inn på mobiltelefonen, og med sin bærbare PC kan han foreta nødvendige kontroller og utbedringer. Datateknologien gir en masse muligheter, men det er viktig at mannen bak skjermen skjønner prosessen, skjønner bygget og har en helhetsforståelse, noe Rune Simensen demonsterer til fulle.

Samordning og kompetanseheving
– Vi har et godt tverrfaglig samarbeid, hvor vi høster erfaring og lærer av hverandre. Vi engasjeres når nybygg skal reises, og stiller miljøkrav, samt at de skal være billige å drifte. Målet er å installere sentral driftskontroll i flere bygninger. Viktig er det også at kundene kommer i første rekke. Vi har samordnet aktiviteten og løftet hele kompetansen ved hjelp av vårt tverrfaglige samarbeid, forteller Geir.

Drammen Eiendom KB er en gründerbedrift og på anvendelse av datateknologi ligger man helt i front i kommune-Norge. – Jeg føler at alle syns dette er moro, og vi har knapt sykefravær i det hele tatt, sier en stolt Geir.

– Vi tenker nytt, og har blant annet spart store summer på å konkurranseutsette alarmer. Vi betaler bare driftsutgifter, og ikke abonnement. Vi har egen alarmsentral her, hvor vi “ser” hele bygningsmassen som ett bygg. Og hele tida tenker vi framover. Blant annet deltar vi i et energiforvaltningsprosjekt, finansiert av Norsk Vassdrags- og Energivesen, hvor installert datastyring blir og er et viktig vektøy. Foreløpig har vi koblet opp sju bygg i dette prosjektet, hvor målet er å spare energi, sier en blid og entusiastisk Geir Andersen til slutt.

Publisert i 2000.

Legg igjen en kommentar