2010: Alperosene på Madeira. Vandring i Kirsebærdalen

Tekst og foto: Birgitte Simensen Berg

Alperosene, vandregjengen fra Drammen, har vært på sin 10 års jubileumstur. Til Madeira – også kalt Guds fargerike blomsterbukett.

levadadamer nett10-års jubilantene ved levadaen i Kirsebærdalen.
Fra venstre: Turid Kristoffersen, Unni Folkedal, Wenche Holtungen, Birgitte Simensen Berg, Berit Jokstad og Vera Gabrielsen.

Madeira kan anbefales. Ei spennende øy med frodige åssider, høye fjell og dype daler, hvor landsbyene klorer seg fast. Murhusene i lyse farger har ofte meterhøye grunnmurer – ja her er fallhøyden stor hvis man går i søvne – og små, flislagte uteplasser med blomsterpotter og klesvask.

gondoltur nett
I en gondol får du overblikket.

I de bratte skråningene, på terrassetrappetrinn, sås, plantes og høstes det tre ganger i året. Grønnsaker, frukt, over to meter høye blåbærbusker og verdens største urt, bananen, henger i store klaser. Fargerike blomster og trær med morsomme navn som Mikke Mus, I går, i dag og i morgen og pølsetre kan også ses og luktes.

humle mot blått nettMadeira er kjent for sin blomsterprakt – og humlene trives.

Søndagsturen gikk langs vannveien – levadaen – i Kirsebærdalen. Hjemlige små stueplanter er her store og praktfulle blomster, busker og trær: En fargerik og velduftende ramme langs spaserveien, som har et fall på én meter per kilometer. Enkelte steder så vi også resultatene av uværets herjinger, som rammet Madeira i februar. Jordras, ødelagte veier, levadaer og hus, som nå repareres med små spader og store gravemaskiner.

klar til sledetur nettSledetur nedover bratte bakker midt på sommeren er spesielt.

Ved kjøp av blomsterfrø kan turistene bidra økonomisk til gjenoppbyggingen etter øyas største katastrofe på 100 år. Nå er frøet sådd og om noen uker får vi en ny maderiaopplevelse med en morsom papegøyeblomst i egen stue.

påfugl hvit nettEn hvit påfugl er det ikke så ofte man opplever – hannen er jo kjent for sin fargeprakt.