2011: Alperosetur til Øland og Gotland. Øyhoppere på sykkel

Tekst og foto: Birgitte Simensen Berg

Det er høysommer og vi er innlosjert på Sveriges eldste vandrehjem, Skogsby på Øland. Alperosene, fem damer fra Drammen og omegn, skal utforske – på to hjul og to bein – to flate øyer rike på historie og kultur.

femkløveret i Sollidens slottshage nettSlottsfruer på besøk i Sollidens vakre hage i nærheten av hovedbyen Borgholm på Øland: Fra venstre Unni Folkedal, Birgitte Simensen Berg, Vera Gabrielsen, Wenche Holtungen og Berit Jokstad, som nå har sin ellevte ferietur vel bevart i minneboka.

slottshagen Solliden nett

Øland
Langs duvende kornåkre ses runesteiner, gravhauger og over 400 år gamle vindmøller. Vi triller forbi koselige hus med vakre, velstelte hager og hus som har sett bedre dager. Fint er det også å vandre rundt på Alvaret: dette spesielle trebare beitelandskapet er på Unescos verdensarvliste og spiller også en viktig rolle i Johan Theorins krimbøker.

kornblomster i korn Gotland nett
Vakkert med kornblomster blant vaiende kornaks.

Vi går i biologen Carl von Linnés fotspor, og takket være informasjonstavler får stifinnerne vite mye om trær, vekster og historie. Det er også en nytelse, både for øyne og nese, å rusle rundt i Sollidens vakre og fargerike slottshage. På hjemveien får ørene en opptur, da gresshoppene spiller opp og fuglene kvitrer i kor.

ruiner Visby nett
Gamlebyen i Visby er rik på historiske minnesmerker.

Gotland
Etter en kort ferjetur er vi på naboøya Gotland.  Vi parkerer syklene utenfor bymuren og vandrer inn porten til gamlebyen i Visby, også den på verdensarvlista. Med ett er vi flere hundre år tilbake i tid, der vi rusler i smale, brosteinsbelagte gater. Klatrende roser og høyreiste stokkroser pynter husfasadene, og små butikker og kafeer ønsker alle velkommen inn. Innenfor ringmuren ses en håndfull kirker, Sankta Maria og hennes sanktebrødre Olav, Hans, Per og Lars, men bare hun har tak over hodet.

vill lunsj Øland nett
Vilt på tallerken med kald øl til – det nytes med velbehag.

Vi sykler nord for Visby og besøker Krusmyntegården og Lummelunda. Sistnevnte er kjent for sin grotte og Europas største vannhjul. Her møter vi Peter Lindberg, som maler ensomme hus og små flokker med sauer som holder hverandre med selskap. Gotlands spesielle lys har stor tiltrekningskraft på kunstnere. Også turgruppa Alperosene har glede av det livgivende sollyset, som fargelegger både oss og tilværelsen på de vakre blomsterøyene i Østersjøen.