Varme og visdom

Tekst og foto: Birgitte Simensen Berg

Hvis jeg en dag blir stoppet av en journalist, vil jeg si hei. Hvis journalisten spør om hun kan stille ett spørsmål, vil jeg svare ja. Hvis hun vil vite hvilke to egenskaper jeg gjerne vil inneha, vil jeg bli glad. For da vil jeg si: varme og visdom.

– Hvorfor?, vil hun kanskje spørre, og jeg vil svare med mange flere ord enn det er plass til under overskriften Fem på byen.

løvetann

Varme. Ordet skaper gode bilder. Jeg lukker øynene og går inn i varmen. Jeg ser for meg et menneske i ei stue. I en stol. Med et åpent blikk, som ser på meg og ikke lar seg forstyrre av andre ting. Jeg finner hvile i disse trygge og rolige omgivelsene. Jeg setter meg ned. Innenfor husets fire vegger har tida stoppet opp, enda klokka på veggen tikker taktfast og teller sekunder, minutter og timer. Vi lever her og nå. Mat og drikke kommer på bordet. Jeg føler meg hjemme, og tar beina oppunder meg i sofaen. Det er ingen som sender stygge blikk som sier, uten ord, at slik gjør man da ikke.

Små og store betraktninger deles. Gleder og sorger. Ører som lytter. Et hode som nikker. En munn som former velvalgte ord. Blikk møtes. På lik linje. Fellesskap. Sosialt samvær. En trygg møteplass. Ei hånd å holde i. En klem. En skulder å hvile mot. En lun armkrok. Latter som fyller hele stua. Historiene er mange og morsomme. Begeistringen brenner. Gleden bobler og sprer seg som ringer i vannet. Vakkert og vart. Kulda blir – utenfor.

løvetann grå

Visdom. Kunnskap og erfaring tres i hverandre og skaper et fint mønster – en fargerik vev av livets mange fasetter. Klokskap og fornuft blir en ekstra bonus, som øker med årene. Alderdommens gave er et ansikt, som bærer spor og preges av livets gang. Du inviteres med på oppdagelsestur langs ansiktets smale og spennende stier. I rynkenes verden utvides horisonten. Sunt bondevett og god folkeskikk står på timeplanen i livets skole. Vi må lære om og av våre feil. Livets læremester forteller at god dømmekraft skaper et godt omdømme.

Med visdom følger forstand og selvinnsikt. Følelser kan oppdages, erkjennes og håndteres, slik at man tar hensyn til egne og andres synlige og usynlige ytre og indre grenser. De sosiale antennene blir lenger og får større radius. Visdommen er taket, hvor reisverket er intelligensen. Med visdom har du overtak og overblikk, slik at du kan se, vurdere og velge til beste for deg selv og andre. Omsluttet av visdommens varme kledning står du stormen av. Og kulda blir – utenfor.

Forener du varme og visdom får du omtanke. Toleranse og medfølelse. Og et hode uten fordommer og forutinntatte holdninger. Visdom er som en sildrende, sprudlende og syngende bekk, som du kan drikke av. En Sareptas krukke fylt til randen av friskt, godt og livgivende kildevann.

Dette vil jeg svare journalisten som spør: La livet lære meg å bli varm og vis. Takk, vil hun sikkert si. Og så vil hun gå sin vei med notatblokk og fotoapparat.

Dagen etter er jeg én av fem som smiler på side tolv i lokalavisa. Under spørsmålet: Hvilke egenskaper vil du gjerne inneha? kan jeg lese: vittig og vettug! Det ble svaret mitt – svart på hvitt.