Høyre-veteran Johan Baumann – bystyrepolitiker klar til innsats

Tekst og foto: Birgitte Simensen Berg

Johan Baumann (81) begynte i unge Venstre, men har siden 1957 vært høyrepolitiker. Alltid hatt et grønt karrieremønster, da friluftslivet ligger hans hjerte nært: Aktiv langrennsløper og hundekjører. Startet som yrkesmilitær, så generalsekretær i skiforeningen, administrende direktør i Bergans i to perioder, styreleder i familiebedriften Bauda, leder av langrennskomiteen, i skistyret, første visepresident og skipresident fra 1987-95.

Johan Baumann høyrepolitikerJohan Baumann er sosial og samfunnsengasjert.

Politikergnisten tennes
Johan Baumann flyttet til Drammen i 1984, og i følge kona er han Drammens “største” adoptivsønn.

− Drammen er passe stor, der den ligger med marka rundt. Ja, Drammen er det beste stedet jeg har bodd, sier Baumann, som kom seg raskt og godt inn i drammenssamfunnet.

− Jeg begynte i kulturkomiteen, som den gang hadde idrett og integreringspolitikk, jord- og skogbruk. Kultur hadde fargerike politikere, som sammen fant løsninger, minnes Baumann, og legger til at det var en spennende tid, som tente politikergnisten i ham.

Trygt og samfunnsengasjert liv
Johan Baumann har nå startet en ny, politisk fireårsperiode i en alder av 81 år:

− Å være gift med Johan Baumann er en heltidsjobb, sier kona mi, som selv er aktiv på mange felter. Barna er vant til aktive foreldre og er oppdratt til å ha selvstendige liv. En god og trygg familieplattform er veldig viktig for meg. Dessuten har jeg alltid vært samfunnsengasjert og takket tidlig ja til lederverv, sier Baumann, som forteller at han har et godt sovehjerte og går i skauen og sparker småstein i “stormfulle” tider.

− Jeg er optimistisk av natur og har god helse. Av mora mi lærte jeg å stå på, være aktiv og bruke hue, sier Baumann, som forteller at den kulturinteresserte moren, som ble 90 år, er hans forbilde.

Johan Baumann i farta
Johan Baumann har til tider Drammen rådhus som sitt andre hjem.

Byutvikling og eldresak
− Ser jeg tilbake er jeg stolt av byutviklingen som vi har fått til, og som vi skal videreføre minst like bra. Samt at vi fikk gjennom helse- og omsorgsplanen. Folk i fokus: at vi tar hensyn til de eldres livssituasjon og verdighet. Stolt er jeg også over at fire partier har holdt sammen i fire år, noe som gir et forutsigbart styringssystem, mener Baumann, som har vært gruppeleder for Høyre i 12 år. Denne stafettpinnen er nå overrakt Tove Paule.

− Som politiker har jeg måttet lære meg at ting tar tid, og da tenker jeg spesielt på konnerudnedføringen. I denne saken er jeg både frustrert og skuffet, da den manglende nedføringen straffer hele veisystemet. Veipakke Drammen er ikke fullført etter intensjonen, da det ikke var mer penger igjen. På grunn av et rigid system finner ikke stat og kommune løsninger, sier Baumann, som i samme slengen spør seg selv om hvorfor det var så dårlig valgdeltakelse både på lokalt og nasjonalt nivå ved siste kommunevalg? Og hva kan vi gjøre for å bedre dette?

− Nå ser jeg framover, og har valgt å arbeide i helse- og omsorgskomiteen, og i Eldrerådet. Førsteprioritet er å gjennomføre helse-, sosial- og omsorgsplanen, fra ord til virkelighet. Men jeg er en politiker som er interessert i totalpolitikken, som god økonomisk styring og gjennomføring av kommunereformen − med et spesielt øye for helse- og omsorgssaker, sier Johan Baumann, som holder stø kurs framover, både i skisporet og i bystyresalen.

jert.
− Jeg gikk av som skipresident i juni 1995 og i september satt jeg i bystyret. Hadde ikke tenkt å bli politiker, da jeg drev et eget konsulentfirma innen ledelse, organisasjon og markedsføring. Så ringte Hans Erik Riwen og Turid Wickstrand Iversen, og jeg godtok å være listefyll, sier Baumann.

Legg igjen en kommentar