Frankrike, Monaco og Italia – tett i tett

Tekst og foto: Birgitte Simensen Berg

Frankrike Antibes gamleby Matisse-utsiktenHer stod maleren Henri Matisse og malte byen Antibes.

Vi reiser sørover til til Alpes-Maritimes, Cote d’Azur. Byen ligger 11 kilometer øst for Cannes. Her finner du ruiner av Antipolis, en koloni fra Massilia. Napoleon landet ved Antibes, da han kom tilbake fra Elba i 1815. Henri Matisse (1869-1954) sammen med Pablo Picasso (1881-1973) ble inspirert av Antibes.

Frankrike Picasso-museet uteområdetUteplassen utenfor The Musée Picasso med flott havutsikt.

The Musée Picasso, tidligere Chateau Grimaldi, er grunnlagt i den tidligere greske byen av Antipolis. I 1946 var slottet kunstneren Pablo Picassos hjem i seks måneder. Picasso donerte selv kunstverk til museet, og i dag har museet rundt 245 kunstverk av Pablo Pacasso.

Frankrike VilleFrancheVillefrance er en sjarmerende liten havneby. 

Villefrance er ankringsplass for elegante cruiseskip, og ligger en kort kjøretur fra Nice. Det er en rolig by. Havnebyen har mange restauranter, små butikker, badeplasser og fiskerne kommer inn med fangsten sin.

Frankrike Rothschild utsiktUtsikt fra slottshagen til én av Europas rikeste bankdynastier, familien Rothschild.

Å vandre rundt i hagen til familien Rothschild er en nytelse både for øye, nese og ører. Det blomstrer, det dufter og fontener og bekker sildrer og klukker. Nedenfor kan du også få lov til å vandre litt rundt i Rothschilds hageanlegg. God fornøyelse.

Frankrike Rothschild slottsfontene

Frankrike Rothschild hageanlegg1

Frankrike Rothschild hageanlegg

Og vi reiser videre. Denne gang til Saint Paul de Vence.

Frankrike Sant Paul lunsjutsiktUtsikt fra lunsjstedet i Saint Paul de Vence.

I Saint Paul er det en koselig landsby. Smale gater med mange kunstgallerier og avslappet atmosfære – én av Provence mest berømte kunstnerlandsby. Vi har en fantastisk utsikt over det provencalske landskapet, og i det fjerne kan du se Middelhavet.

Frankrike Grasse parfymebyenGrasse i Provence ved Den franske rivieraen er parfymehovedstaden.

Grasse er senteret for den franske parfymeindustrien, og har hatt denne blomstrende industrien siden 1700-tallet. Her produseres totredjedelerav Frankrike sine naturlige aromaer (for parfyme og smakstilsetting i mat).

Grasse sitt spesielle mikroklima er spesielt fordelaktig for blomsteindustrien. Det er varmt og langt nok innenlands til at havlufta ikke når inn. Det er mye vann i området. Byen ligger 350 meter over havet og 20 kilometer fra kysten.

Sjasmin, en nøkkelingrediens i mange parfymer, ble ført til Sør-Frankrike av mauararene på 1500-tallet. 27 tonn sjasmin blir høstet i Grasse hvert år.

Frankrike Grasse badekarkunstÅ bade i parfymelukt i Grasse er kanskje drømmen? Gullforgylte badekar på rekke og rad.

Med god parfyme bak øret drar vi til et nytt land – et bittelite land – Monaco.

Monoco blokkerBlokker i forskjellige høyder og bredder.

Monaco er et lite fyrstedømme på den franske rivieraen, og et eldorado for en lukseriøs livsstil.

Monaco kasino og mercedesLuksus, luksus, luksus vises blant annet i byggverk og kjøretøy.

Monte Carlo er en metropol av betydning i Monaco. Sjarmerende og bratte gater, trendy hoteller og feriesteder. Monaco Ville er den gamle delen av Monaco, som ligger på toppen av et fjellplatå kalt «La Rocher», the Rock. Området består av gamle gater med koselige og rimelige restauranter og små suvenirbutikker. Den største attraksjonen er Palace, Oceanographic Museum og katedralen.

Og så krysser vi grensa igjen, denne gangen til Italia og byen og kommunen Ventimiglia.

Ventimiglia Italia gamlebyVentimiglia er 2000 år gammel, og rik på historiske minner.

Byen ligger i provinsen Imperia i Liguria-regionen, helt vest i Italia. Kystbyen ligger ved Liguriahavet, sju kilometer fra grensa mot Frankrike. Ventimiglia ligger på den italienske rivieraen. Byen ligger omkring en liten havn med munningen av elva Roia, som deler bykjernen i to. Akkurat som Drammen.

Og så er ringen sluttet, vi toger tilbake til Frankrike og Antibes.

 

Legg igjen en kommentar