Fire på kontoret

Tekst: Birgitte Simensen Berg

Drammen kommunens visjon sier at vi skal ha lagånd. Har du noen idrettslige og kommunale tanker om lagånd?

Tore Justad – Drammen Eiendom KB:
Tore var på tidlig 70-tallet en svært habil langdistanseløper både på 5.000 og 10.000 meter, sistnevnte distanse ble unnagjort på 29,18! Sjøl karakteriserer han seg som seig og treig……

På idrettsbanen

Det viktigste i idrett er lagånd, og være målrettet mot resultater. God lagånd er når ting går av seg sjøl – at folk vet hva de har å gjøre. Laglederen setter sammen et team, som drar lasset i samme retning. Idretten lærte meg veldig mye, og jeg ser en stor sammenheng mellom lagånd i idrett og i jobb – man må inspirere og yte med et godt støtteapparat rundt seg. Som løper var en stor del av min lagånd i stafettlaget, mens i andre situasjoner var jeg opptatt av og stolt av klubben min – Sturla.

På jobben

Når organisasjonsprosjekter går av seg sjøl, slik at man slipper å tukle så mye, da har man lagånd. Noe å jobbe for, å kjempe for, å få til ting. Men man trenger noen primusmotorer for å skape lagånd. Noen å se opp til, som har spesielle personlige egenskaper. Det må være god kjemi mellom folk. Er Drammen kommune en for stor arena? Eller trenger man mindre arenaer, sin egen arbeidsplass, som er lettere å identifisere seg med? Å skape identitet tror jeg er viktig, og jeg tror også at det er vanskelig å lage én identitet for hele kommunen. Felles mål er viktig, og dette må kommuniseres og forstås, og det krever deltakelse. Hvordan utløse de mange ressursene i mennesket? Lederen må være miljøskaper og inspirator – han får ikke gjort noe alene. Han må la folk gro opp av seg sjøl og være villig til å gi dem næring. Man må være stolt av å jobbe i egen enhet, før man kan bli stolt av å jobbe i Drammen kommune.

Wenche Holtungen – stab hos byingeniøren:
Wenche har spilt bedriftshåndball i mange år og er dessuten en ivrig deltaker i bedriftsidrettslagets turgruppe.

På idrettsbanen

Vi har god lagånd når vi spiller og har et felles mål som vi kjemper for. Vi trener felles, og noen ganger for oss sjøl for å bli best mulig. Det er viktig med en trener som inspirerer og skaper god lagånd sammen med spillerne sine. Dessuten er det en sosial bit som er viktig å ta med seg. Dårlig lagånd blir det hvis man har en urettferdig leder eller en dominerende spiller. Mangler trivselen, vil du ikke spille på dette laget i neste sesong.

På jobben

Lagånd finner du mest i seksjoner og enheter, det er der du kan gjøre noe, da kommunen blir for stor. Kommunen kan sammenliknes med idrettslaget. Rådmannen kan prøve å skape en overordnet lagånd. Drammen kommune skal jo opp i eliteserien! Lederen må backe opp, stille krav og inspirere. Kolleger seg i mellom kan skape et godt team, og ha felles forståelse for oppgaver og mål. Dessuten må de klare å glede seg når andre lykkes. Resultater bør feires: sette flere milepæler fram til et endelig mål, og feire disse mindre målene etter hvert som de nås.

Geir Andersen – kontraktseksjonen:
Geir har spilt fotball for Strømsgodset fra 1989-94. Før det sparket han både for Mjøndalen og Drammens Ballklubb.

På idrettsbanen

I fotballen er mye satt i et system som skal føre mot et mål. Alle må dra i samme retning – hvis én eller to ikke gjør det, kan det gå dårlig. Lagånd er lojalitet og tillit. Dette går som regel greit for 11 som spiller fast, men fra nummer 12 til 20 er det noen ganger lett for å bli litt murring: de kan da skylde på for eksempel treneren i stedet for å gå i seg sjøl: Kanskje de bør trene litt mer for å bli enda bedre? Jeg har også vært trener, og merket godt hvis et par spillere ikke fulgte opplegget, for da gikk det dårlig. På banen er du helt avhengig av at de andre 10 gjør jobben sin. Du klarer ikke å vinne kampen alene.

På jobben

Her bør man også dra i samme retning, hvis ikke går alt så mye tyngre. Som byggeleder må jeg innhente fagkompetanse, hjelp og råd fra forskjellige seksjoner og enheter for å få til et godt resultat. Så dette er snakk om lagspill og lagånd. Det nytter ikke at bare én er god. Hvis et team ikke fungerer, er det realt å ta problemet, få det opp på bordet og ikke feie det under teppet. Ellers blir det surmuling, noe som er veldig nedbrytende. I et anleggsprosjekt er man fullstendig avhengig av støttespillere, da byggeleder er bindeledd/kontaktperson mellom byggherre og entreprenør, slik at anlegget blir fulgt opp både økonomiske og teknisk.

Berit Nyhagen – kemneren:
Håndball har stått Berits hjerte nærmest. Hun har spilt både i BUL, Hokksund, Sjåstad, Birkebeineren og på kommunens bedriftsidrettslag. Berit har også drevet med friidrett, turn, og fotball.

På idrettsbanen

Der er det samhørighet: vi tenker på hverandre og vi tenker helhet. Du er ett menneske på banen. Hvis lagånden mangler, slutter du. Dessuten må det være målrettet og det må være noe som driver deg. Vi må ha de samme målene og de samme ønskene. Vi kan ikke dra i hver vår retning. Sjøl er jeg født med et konkurranseinstinkt, og jeg tror det er viktig å ha “gnisten”!

På jobben

Her må vi også ha det samme målet: å gjøre det best mulig. Og alle må være med å bidra og få det beste ut av situasjonen. Kaka blir større, og da blir det mer på hver. Alle brikkene teller – vi er ved et samlebånd alle sammen. Alle må skjerpe seg. Hvis du henger etter, må du trene for å bli bedre. Lagidrett har klare paralleller med arbeidslivet. Det kreves nytenkning og se mulighetene: det nytter ikke lenger med de gamle fintene. Vi må se framover. Det nytter ikke å stå på stedet hvil.

Publisert i 2000.

Legg igjen en kommentar