Masala – ny møteplass

Tekst: Birgitte Simensen Berg

Fakta 1:

Masala betyr krydderblanding, og brukes mest i Pakistan og India. Masala er et ord som er lett å uttale – også på andre språk, deriblant norsk.

Har du spørsmål om Masala-prosjektet? Ta gjerne kontakt med Tonje Eikrem Jacobsen på telefon 991 57 335 eller Monika Bock på telefon 32 81 08 85.

Fakta 2:

Velkommen til Masala-julemarked:

Onsdag 5. desember og lørdag 8. desember. Begge dager fra kl. 1100-1500.

Her kan du kjøpe forskjellige håndlagde ting, som julekort, heklearbeider, treskjæring med mer.

—–

Masala på Fjell-senteret inviterer til fargerikt samvær. I første omgang går invitasjonen til alle drammenskvinner. På Masala kan du prøve deg med spennende nytt eller holde på med ditt favoritthåndarbeid, du kan lære av andre og du kan selv lære bort. Her kan du også få hjelp til å reparere  saker og ting, og hvis du har lyst kan du både selge egne og kjøpe andres håndarbeidsprodukter.

Tonje Eikrem Jacobsen er ansatt som prosjektleder for Masala. Tonje er lønnet med midler fra Utlendingsdirektoratet (UDI), men er ansatt av Drammen kommune. Hun er 26 år, opprinnelig fra Vikersund, men er nå bosatt på Gulskogen. Tonje har fireårig kunst- og håndverksutdannelse fra Notodden lærerhøgskole.

Lære av hverandre
– Tanken bak Masala-prosjektet er at man skal lære både nye og gamle håndarbeidsteknikker av hverandre, forteller Tonje.

– På Fjell-senteret har Masala-prosjektet fått leie fine og lyse lokaler. Sy- og strikkemaskiner, vever, garnnøster, strikke- og heklepinner, sytråd og meter på meter med fargerik ull til toving ligger klar til allmenn, eller skal vi si “allkvinnes” benyttelse. Synet gjør at det klør i ei håndarbeidshånd. I disse lokalene vil det snart syde av travel aktivitet – det håper og tror både Tonje og Monika.

– Jeg kan litt om mye, så jeg er sikker på at her blir det læring for meg også, sier Tonje med et smil.

KulturKombiNasjoner
Ei av Tonje Eikrem Jacobsens studieoppgaver het “Ytring”, og hadde som tema fremmedfrykt. Her kombinerte Tonje pakistanske og norske mønstre, som resulterte i et spennende og morsomt håndarbeide.

– Å kombinere forskjellige lands håndarbeidsmønstre håper vi også nå å få til i Masala-prosjektet. Her skal vi ha håndarbeidsverksted, kursing og salg.

– Vi ønsker å få til en bredde i gjøremål og aktiviteter, sier Monika Bock, som senere ser for seg at man også trekker med seg menn i håndarbeidsprosjektet. I dag har noen eldre menn et lite treverksted her på Fjell, og “snekkerguttene” er interessert i å selge produktene sine gjennom Masala.

Læringsarena med praktisk norsk
Det er både morsommere og lettere å lære seg det norske språket når man kan bruke det til noe nyttig.

– Her hører de ordet saks og ser hvordan ei saks ser ut og hvordan den brukes. Ved en slik “matnyttig” pedagogikk lærer du både fortere, morsommere, lettere og bedre, mener både Tonje og Monika.

Praktisk norsk vil foregå sent på torsdag og tidlig på fredag i samarbeid med introduksjonssenteret. Masala holder åpent alle hverdager med produksjonsdag mandag og tirsdag. På onsdager kan alle komme innom som vil vite mer om prosjektet, eller som har behov for noe hjelp min sine håndarbeider eller reparasjoner.

– Masala vil ta i bruk ressursene i nærområdet og i tillegg trekke inn eksterne samarbeidspartner: Drammen og Opland Husflidsforening vil ha kveldskurs på Masala en gang i blant – i november blir det arrangert kurs i toving av ull. Ei kvinne i nærmiljøet, som er en kløpper med strikkepinnene, holder et kurs i strikking etter mønster. Og viktig for småbarnsmødre:  På dagtid blir det gratis barnepass fire dager i uka (unntatt onsdag) for alle Masala-brukere, sier prosjektleder Tonje Eikrem Jacobsen, som har en hjelpende hånd og god støtte i nærmiljøkonsulent Monika Bock. Så håper vi at Masala-prosjektet blir en snøball, som vil vokse seg større og større utover vinteren.

Publisert i 2001.

Legg igjen en kommentar