Stjernen i verdensrommet

Tekst: Birgitte Simensen Berg

Stjernen, med Line til fornavn, skal ut på rundtur i verdensrommet. Ikke personlig, men navnetrekket hennes skal få seg en reise litt utenom det vanlige.

Line Stjernen er elev ved Danvik skole – den eneste skolen i hele Norge som ble plukket ut til å delta på romturen sammen med blant annet veteranastronauten John Glenn! En dag i mai skrev alle skolens elever og lærere navnetrekket sitt på en stor plakat. Denne blir så scannet inn på diskett, før den blir sendt ut på en ni dagers tur ut i verdensrommet.

Etter at romturen er over, vil skolen få plakaten i retur med et bilde av mannskapet på romfergen “Mission STS-95” sammen med et NASA-sertifikat.

  1. oktober skal astronauten John Glenn ut i verdensrommet igjen, 36 år etter den første turen i Friendship 7. Han var den første amerikaner som reiste i bane rundt jorda. Hotellrom og campingplasser i mils omkrets fra oppskytingsstedet er allerede fullbooket, og Glenns deltakelse i Discovery er en stor begivenhet i USA. Romturen blir ikke bare lek og moro for 77-årige Glenn, for leger skal blant annet undersøke hvordan opphold i rommet påvirker kroppens aldringsprosess. Så kanskje John Glenn blir sprek som en 50-åring etter turen?

Underskriftsdagen var preget av verdensrommets mysterium, både på video og tegneark: romskip og astronauter, satellitter, planeter og stjerner. Kanskje Line Stjernen fikk lov til å tegne ekstra mange stjerner akkurat denne dagen?

Visste du at?

  • Fra rommet ser “himmelen” svart ut.
  • I romskipet virker alt vektløst, slik at mannskap og ting som ikke er fastmontert vil sveve rundt (De må stappe maten med tuber i munnen).

Publisert i 1998.

Legg igjen en kommentar