Stress ned på sykkel

Tekst: Birgitte Simensen Berg

En vakker solskinnsdag på sykkelsetet. Ivrige syklister langs Sølvveien fra Kongsberg til Hokksund. I grøftekanten lyser løvetennene som små solskiver. Lukt av hegg. Langs veien ses velstelte gårdsbruk, vinkende og glade barn, hester og sauer som beiter. De syklende deler opplevelsene med hverandre. Det er smil og latter.

Fakta:

Interessert?

Sesong: 20. mai til 15. oktober

Antall: Inntil 60 personer med en minimumspris på minst 20 personer.

Topp moderne terrengsykler

Arrangør: Syklistenes Landsforening www.slf.no og Kongsberg Skisenter www.kongsberg-skisenter.no

Bestilling: Kongsberg Turistservice på telefon 32 73 50 00.

Sykling gir glede og fine opplevelser. Samtidig får du bedre kondisjon, og som undersøkelser viser – færre fraværsdager på jobben. Og målet er å få bedriftene på hjul, da det er helse i hvert tråkk.

En annerledes “arbeidsdag”
I Drammen-/Kongsberg-distriktet er det i år tilbud om tre sykkelturer for bedrifter som vil gjøre noe aktivt for sine ansatte. Kanskje en idé for kommunens mange virksomheter? Turene er 10 til 20 kilometer og går gjennom lett terreng. Bedriftssykkelturene kan være en “ut i det blå”-tur, den kan gjennomføres i forbindelse med et seminar, eller gjøres til en sosial sammenkomst på kveldstid.

1) Sølvveien fra Kongsberg – 22 km. 5-6 timer (her går sykkelturen på historisk grunn med innlagt lunsj på Fossesholm Herregård og omvisning på Nøstetangen museum i Hokksund. Som kveldsarrangement kan turen avsluttes med middag på Fossesholm)

2) Den gamle baneveien i Lier – 19 km. Cirka 4 timer (turen følger den gamle Lier-banen som ble nedlagt på 30-tallet. Lunsj i Eldstua på Jutilen gård. Deretter en behagelig sykkeltur fra Sylling til Egge gjennom det særegne ravinelandskapet og edelløvskogbeltet)

3) Gruvelandskapet i Knutefjell – 9,5 km. Cirka 3 timer (en luftig sykkeltur med mye nedoverbakke gjennom Sølvverksskogene til konferansesenteret i Saggrenda. Gruveområdene fra 1600-1700 tallet er ett av Europas best bevarte. Lunsj serveres i Sakkerhusene)

Mosjon og kultur
Har man først lært å sykle, så kan man det. Beina går av seg sjøl, og alle synsopplevelsene gjør at både mil og tid går utrolig fort. På Fossesholm Herregård er det dekket langbord på tunet, og mat og drikke smaker ekstra godt ute under åpen og blå himmel. Så er det tid for kulturelt påfyll med omvisning på herregården, hvor Pauline Steen har mye morsomt og spennende å fortelle om den gang da. Så triller syklene videre i eikerlandskapet, og fram kommer fornøyde syklister til Nøstetangen museum. Der serveres det kalde forfriskninger før glasskunst kan ses og kjøpes.

 

Sykkelkart til alle drammensere

Alle byens 23.000 husstander har nå fått tilsendt gratis sykkelkart for byen. Det er kommunens Bedre Luft i Drammen (BLID), Statens vegvesen, Syklistenes Landsforening og Miljøheimevernet som står bak kartet. Ordfører Lise Christoffersen, selv en ivrig syklist, kan fortelle at én person som sykler framfor å kjøre bil fem kilometer til og fra jobb hver dag, sparer årlig miljøet for 700 kilo med karbondioksid. Veisjefen i Buskerud, Eva Solvi, legger til at det er bevilget 140 millioner kroner til å lage 27 kilometer med sykkelvei – per i dag er halvparten av pengene gått med til å legge 11 kilometer.

Publisert i 2001.

Legg igjen en kommentar