Renhold på anbud

Tekst: Birgitte Simensen Berg

 

Fakta

For drøyt 10 år siden var det 450 renholdere i Drammen kommune. I dag er antallet redusert til cirka 130, og mange av disse har fulgt utviklingen fra sinkbøtte og skurefille til dagens mopp.

De går skrittvis fram, renholderne. Drammen Drift forbereder seg på at renholdet i Drammen kommune skal ut på anbud. Signalene som er kommet tyder på at 20% skal ut på anbud årlig over en femårsperiode. Oppladingen til anbudsrunden er allerede i gang. Renholderne skal rustes til “kamp”, og ett av tiltakene er å motivere og inspirere for den nye konkurransesituasjonen.

Startskuddet har gått, og på første langside er motivasjon viktig. Renholderne var svært fornøyde etter et inspirerende møte med Torleif Lundquist og hans sprudlende foredrag om livsglede. Lundquist har også tidligere vært engasjert av Drammen kommune, som foreleser både for verneombud og barnehagepersonell. Han bruker egne og andres livshistorier for å illustrere hvordan en pessimistisk eller en optimistisk innstilling kan prege hverdagen vår.

– Lundquist var flink til å få oss med, og han brukte humor i sin framstilling. Vi fikk vite at humør smitter: er vi positive smitter dette over på andre, men dessverre smitter negativitet like mye, forteller renholder Connie Ulrichsen. Selv hadde Lundquist ei bestemor med spisskompetanse på bekymringer. Hennes favorittuttrykk var:

– Hva var det jeg sa.

Og et livsmotto: – Det går nok gæli’ skal du se.

Lyst til å lykkes
Ledelse og ansatte slutter seg til Torleif Lundquists ord: “Lysten til å lykkes må være større enn redselen for å mislykkes”.

– For å lykkes må man trekke lasset sammen, understreker avdelingsleder Unni Høiby, og fortsetter:

– Nøkkelen til denne effektiviseringsgevinsten ligger i renholdernes lomme, og vi har derfor satt i gang alle renholderne fordelt på 24 arbeidsgrupper med å effektivisere arbeidet sitt. De skal planlegge renholdet i hvert enkelt bygg på en ny og bedre måte. Blant annet må dødtida elimineres, sier Unni.

– Det  er veldig viktig at renholderne er med fra dag én, og legger opp løpet sjøl, sier Edith Kristensen fra Norsk Kommuneforbund, og skisserer hvordan prosjektet er bygget opp:

– Vi har arbeidsgruppene med fem til åtte personer i hver. Ei prosjektgruppe, sammensatt av femten personer, skal komme med innspill til arbeidsgruppene. Styringsgruppa består av fem personer. Prosjektarbeidet skal være ferdig 1. juni. I tillegg til effektivitet har vi naturligvis også kvalitet i fokus, da en slik anbudsrunde alltid inneholder kvalitetsmål. Men hvor langt kan strikken trekkes?

– Økt ytelse  skal ikke gå på helsa løs. Vi har per i dag et høyt sykefravær, og vi vil at tiltak for å bedre arbeidsmiljø og trivsel skal inngå som en viktig del av prosjektet,  sier Unni.

Samvittighetskvaler og frustrasjon
– I dag opplever mange ansatte at tempoet er for stort. Mye skal gjøres på kort tid, og samvittighetskvaler og frustrasjon er en del av jobbhverdagen for enkelte, sier Edith.

– Kundene betaler for én tjeneste, verken mer eller mindre: for eksempel kan  bestillingen være gulvvask og støvtørking. Derfor må man overse skitne vinduer og tørre blomster. Her må hver enkelt arbeide med sine holdninger. Vi kan forstå følelser og frustrasjon, men vi kan ikke la dette dirigere arbeidshverdagen vår. Det er sunt å se på seg selv med kritiske øyne. Og i en slik konkurransesituasjon vi nå står overfor må alle bli mer ansvarliggjorte. Vi må ligge et hestehode foran, da det er tøffe tider. Noe som ikke kan stikkes under en stol, sier Unni.

Fleksible og forståelsesfulle
– Generelt er renholderne veldige fleksible og forståelsesfulle. Det er sjelden noen mukker når de må flytte for å dekke opp sykefravær, forteller Unni.

– Når de klager skyldes det ofte at de får tredd uforutsette oppgaver ned over hodet. Derfor er det spesielt viktig en slik konkurransesituasjon vi nå er i at renholderne får løpende informasjon og blir med i hele prosessen, understreker Edith.

– Vi er kampberedte. Det er viktig at vi er med, slik at vi sammen finner løsninger, sier Connie. Inspirasjonskilden Torleif Lundquist vil også være en støttespiller underveis og helt fram til mål. Hans budskap bør skape positive ringvirkninger. Ett kurs er ofte “glemt” innen 14. dager, så repetisjoner er viktig. Kanskje ordtaket “Sammen er vi sterke” vil sørge for at renholderne i Drammen Drift blir anbudsvinneren?

Publisert i 2002.

Legg igjen en kommentar