Alsace på to hjul

Alsace er en historisk provins og en tidligere administrativ region i Frankrike langs grensen mot Tyskland og Sveits. Rhinen er grenseelv, og den største byen er Strasbourg.

Alsace er siden middelalderen vært kjent for produksjon av hvitvin. Historisk har området tilhørt både Tyskland og Frankrike, og har vært et sentralt stridsområde mellom de to statene. Alsace og deler av naboprovinsen Lorraine var en del av Tyskland mellom 1871 og 1919.

Den administrative regionen besto av departementene Bas-Thin og Haut-Rhin. Regionene Alsace, Champagne-Ardenne og Lorraine ble fra 1. januar 2016 slått sammen til en ny region med det midlertidige navnet Alsace-Champagne-Ardenne-Lorraine. Det ble foreslått å kalle den nye regionen Grand Est, et navn som ble offisielt vedtatt.

Velkommen til Alsace – et sted for vinelskere, sier den grønnkledde.
Veien er lang fra drue til vin.

Vi sykler gjennom den ene idylliske landsbyen etter den andre, og blomstene pynter opp husfasader og torg.

Programmet dag for dag 6.-13. juli:

Dag 1:   Norge – Strasbourg
Ankomstdag. Fly til Frankfurt og Lufthansabuss videre til Strasbourg, eventuelt fly til Paris og fly/hurtigtog (TGV-tog) til Strasbourg. Kl. 18.30 samles vi til felles middag i gamlebyen, på en herlig, tradisjonsrik restaurant ved elva.

Dag 2:   Strasbourg – Colmar cirka 36 km
Dette er første sykkeldag. En god frokost og avreise med buss et par timer sydover. Vi finner syklene i den tyskklingende landsbyen Mittlach, og starter pent med nedoverbakke til turens første pikniklunsj. Det er godt sykkelbukser er elastiske, for Alsace er ingen slankekur. Lenger ned i dalen ligger Munster hvor tusen års osteproduksjon har gitt den nydelige byen et illeluktende rykte. I tårn og spir bor landsdelens stolthet, nebbklakkende og elegante storker. Dagen ender i vinens hovedstad, Colmar – som et utendørs museum med blomster i kaskader nedover middelalderens robuste fasader. Hotellet ligger i sentrum, og her har vi felles middag om kvelden.

Dag 3:  Rundtur fra Colmar cirka 23 eller 53 km
Etter en stor alsasisk frokost har du to valg. Vil du sykle kort eller langt? Colmars smågater, kanaler, kafeer og brosteinslagte, nusselig gater er verdt en rusletur i morgentimene, for så å sykle noen få kilometer til piknikstedet i en irrgrønn skog. Eller du kan velge den lange ruten, ut mot Rhinen til den UNESCO-vernede festningsbyen, Neuf Brisach. Alle møtes til lunsj i det grønne. Eguisheim er franskmennenes favorittlandsby, og ikke rart! Legenden sier at Pave Leon 1002 ble født her. Det føles som om det er jul bestandig i denne pavelige landsbyen, og det til tross for bugnende blomsterkasser. Vi skal på vinsmaking på en gammel vingård i sentrum og få et krasjkurs i regionens sju forskjellige druesorter. Det er lov å spytte i glasset i Alsace, men liker du ikke den trenden, er de cirka ti kilometerne tilbake til Colmar lite krevende.

Dag 4:   Colmar – St. Hippolyte cirka 32 km
Turens tøffeste og kanskje flotteste dag. Landsbyene ligger tett som hagl oppover i vinmarkene, og når du tror du har sett den vakreste, kommer du inn i en som er enda mer idyllisk. Navnene krever tungeakrobatikk og dagens rute går til Bennwihr, Riquewihr, Hunawihr, Ribeauvillé, heksebrennerbyen Bergheim og ender i søvnige St. Hippolyte. Blomsterkasser får en annen dimensjon i løpet av dagen og landsbyene rivaliserer om å  være den mest blomstrende. På hotellet i bittelille St. Hippolyte venter slow food-retten, Baeckeoffe, som har putret i minst 24 timer. Den er god, og det tør vi påstå fordi restauranten alltid er full av alsasere som vet nøyaktig hvordan det skal smake.

Dag 5:   St. Hippolyte – Obernai  cirka 38 km
Norgesvennen Keiser Wilhelm II av Tyskland, var en mann med store ideer, noe borgen Haut-Koenigsbourg, som dominerer landskapet langs vinruten, beviser. Høyt oppe, gedigen, kontroversiell og et minnesmerke om kampen om Alsace. Med litt flaks kan du se Mont Blanc, Tyskland og Sveits fra toppen. Vi tar buss opp og ned og etter et lynkurs i Wilhelms stormannsgalskap, sykler dere videre på småveier og sykkelstier.  Kintzheim, Dieffenthal, Dambach er dagens navn og i Epfig åpner madame Wolfer dørene til prøvesmaking av Alsaces svar på sjampanje – Crémant – og etter noen sprudlende dråper er lunsjen klar. Obernai som er mest kjent for bryggeriet  Kronenbourg, er dagens sjarmerende endepunkt. Vi bor midt i byen og det er middag på egen hånd. Restaurantene ligger tett og maten er som overalt ellers, raus, god og mektig!

Dag 6:   Obernai – Strasbourg cirka 36 km
Dette er siste sykkeldag. Vår siste sykkeldag starter med Obernais ukentlige marked. Her får du kjøpt alt fra glidelåser i metervis, overdådige pølser, klær, sko og belter. I dag slutter alle landsbyene på heim, og Rosheim, Dorlisheim og Molsheim overgår hverandre i blomsterprakt. Der dere møter kanalen som leder direkte til Europas fredshovedstad, Strasbourg, er turens siste piknik. Vi sier farvel til syklene som de aller fleste er blitt glade i som robuste og trofaste landsveistravere.

Dag 7:   Strasbourg
Kanalene i Strasbourg snor seg gjennom byen og en båttur er den absolutt mest behagelige måten å gjøre seg kjent på. Byen ble grunnlagt av romerne og har hatt en turbulent historie. Vi skal gjennom sluser og svingebroer, inn i Petit France (gamlebyen) og til Europakvarteret som huser både EU-parlamentet, Den europeiske menneskerettighetsdomstol og Europarådet. Resten av dagen er fri til å utforske byen – og hvilken by!
Om kvelden møtes vi til avskjedsmiddag på byens eldste og celebre restaurant. Her har vi strålende utsikt rett på den vakkert opplyste katedralen.

Dag 8: Hjemreise
Hjemreisedag. Etter frokost blir det retur til Norge.

Turen er i regi av Merlot Reiser.

Colmar – også kalt lille Venezia

Eguisheim inviterer til avslappende rusletur i idylliske omgivelser

St. Hippolyte med borgen Haut-Koeningsbourg

Utsikt over Rhindalen fra borgen Haut-Koeningsbourg.

Vi er prøvesyklister på traseen til Tour de France.

Se film: Sirkuset er kommet til byen Epfig – først er det reklame som skal ut til folket.

Se film: I løpet av noen sekunder passerer dagens høydepunkt – syklistene i Tour de France

 

Tour de France sykkelritt og reklamesirkus passerer landsbyen Epfig!

Riquewihr, én av mange idylliske landsbyer

<

 

En løve laget av halm kan skremme noen og enhver – satt opp i vollgrava rundt Wettolsheim. Laget av Jean-Paul Schwimmerhammer. Løven hadde selskap av mange andre dyr i jungelen.

Så sykler vi fra Obernai via Rosheim, Dorlisheim og Molsheim på vår vei til Strasbourg

Molsheim rådhus med ansiktet mot torget.

Stokkroser i forskjellige rød- og rosanyanser gleder oss langs vår vei.

Strasbourg er en utrolig hyggelig by med gamle hus, blomsterprakt, kanaler og en praktfull katedral

Se film: Utsyn til Strasbourgs katedral og livet på katedralplassen.  

Se film: Strasbourgs fantastiske katedral vier veggen sin til film og musikk om kvelden.

Et skikkelig regnskyll på formiddagen for å vaske byen ren. Så kom sola igjen og skinte over Strasbourg og hele Alsace.

Legg igjen en kommentar