2013: Alperosetur med mange muligheter på Malta

Tekst og foto: Birgitte Simensen Berg

Gågjengen “Alperosene”, som har turet sammen siden 2001, besøkte i mai Malta og Gozo. Malta blir kalt for honningøya, da husene er laget av gylden sandstein. Fra tid til annen rusket vinden oss skikkelig i håret, men stort sett gledet vi oss over behagelige sommertemperaturer.

Alperosene på Malta nett Alperosene Birgitte Simensen Berg, Turid Kristoffersen, Berit Jokstad, Wenche Holtungen, Unni Folkedal og Vera Gabrielsen foran landsbyen, Popeye Village Fun Park, der musikalen om skippern med Robin Williams ble spilt inn i 1980. Malta er forøvrig flittig brukt til filmopptak.

Gåtur fra by til by
Noen av byene ligger tett i tett. Så det er lett å rusle over bygrensa, hvor det ene skiltet takker for besøket og det andre ønsker oss velkommen. Vi bor i trafikktravle Sliema, som betyr fred – noe som sikkert passet da den var en liten fiskerlandsby. Stedet er et greit utgangspunkt for utflukter rundt øya, enten per buss, båt eller til fots.

båttopptrekk Gozo nett
Båten dras på land – ingen sak med tau og flere mann.

Eldre enn Egypts pyramider
Malta ligger strategisk til i Middelhavet og har en blodig fortid med kriger og beleiringer, hvor befolkningen har lidd og bygninger er lagt i ruiner. På en høyde med god utsikt utover havet ligger tempelruinene Hagar Qim og Mnajdra, som slår Egypts pyramider i alder. Byene rundt øya er beskyttet av festninger, som dessverre ga lite vern mot stadig bombeangrep under annen verdenskrig.

Valletta brødkurv i snor nett
Penger ned og opp kommer dagens ferske brød – i en praktisk kurv.

Fram til 1964 var Malta under engelsk innflytelse, noe røde telefonbokser, statue av dronning Victoria og fish and chips på menyen vitner om. Ellers er kanin, sverdfisk og skalldyr populære retter. Vi koste oss med piknik på steinstranda, og takket være bølgene fikk vi også salt til maten. Brødbilen kjører rundt og bjeller lystig når den kommer. Da står mor i huset klar i vinduet: hun firer ned kurven med penger og haler opp igjen et ferskt brød. Snakk om service.

Medina husfasader med balkong nettTrange gater, men hev blikket: mye fin dekor på husfasadene.

Gozo er gold og fruktbar
Den lille naboøya Gozo ligger i kort ferjeavstand fra Malta. Her dyrkes blant annet druer, tomater og oliven. Øya er krydret med små landsbyer med hver sin kirke på høydedragene. Klesvask viser at det bor folk her, men de liker seg nok best innomhus. Små, fargerike trebalkonger, knapt plass til to, henger utenfor de fleste leilighetene. Svært smale gater er det også i de fleste byene, noe som gir utfordringer til bilistenes kjøreegenskaper og tålmodighet.

Fra flyvinduet får man lett overblikk over hele Malta, og i et kjapt knips ble øya foreviget av kameraøyet.