Hurtigrutetur: Dansende fargelys på himmelen

Tekst: Birgitte Simensen Berg

For en drøm! Tenk å vasse i forfattere og musikere langt til havs. Tenk å være i en båt full av kultur og med en fantastisk utsikt til natur langs hele norskekysten, fra Oslo til Kirkenes. Vi ikler oss matrosdresser i Trondheim, hvor vi entrer forventningsfulle det flytende hotellet – hurtigruta Trollfjord. Ombord møter vi fornøyde passasjerer, som har seilt i flere dager:

– Alt er så bra, båten, maten og alle kulturinnslagene. Vi kan bare glede oss, og det gjør vi.

Regn i Reine
Sola blir med på turen nordover. Lofoten er ett unntak: som seg hør og bør regn i Reine – stedet hvor Koffin Annan og Kjell Magne Bondevik har vært på rorbuferie. Utover dagen besøker vi vikingmuseet på Borg og vi ser etter en ekte lofottorsk, født i Henningsvær. Vi får servert ruskevær med kraftig vind, skumhvite bølgetopper og en malerisk himmel med forskjellige grånyanser.

Men over skyene er himmelen alltid blå, og på resten av turen seiler vi i ei solskinnsboble med styggvær foran og bak oss:

– Nå har det regnet i fem uker, så kommer dere med strålende sol, får vi høre av de innfødte.

Nordlys
Vi seiler avsted, og sola gir plass til månen. Det er midnattstid i oktober, den siste av de beste nordlysmånedene ved siden av mars, april og september.

Aurora polaris, polarlys eller nordlys, viser seg når kraftig solvind slynger elektriskladde partikler mot jorda. Når partiklene kolliderer med luftmolekylene i den ytre delen av atmosfæren skapes bølgende lys med ulike farger, og det øyet ser på nattehimmelen er utrolig vakkert og fascinerende. Vi lar oss bergta.

Det samme gjør vi når vi seiler inn det smale Trollfjordsundet, hvor vi nesten kan ta på fjellveggene som stiger opp av det mørke havet. Samtidig strømmer Griegs Peer Gynt-musikk ut av høytalerne, og omgitt av nattsvarte fjellvegger og himmeltak ser, lytter og nyter vi helt til vi lar oss overmanne av trøtthet.

Lofoten
Vi gynges i søvn og hurtigruta seiler videre med hundrevis av mennesker ombord. Vi våkner til sol og et frokostbord, som frister med de lekreste retter. Varm og kald mat på alle fat, men dessverre blir maven – også til sjøs – mett før øynene. Båten ankrer opp, og vi går i land til ventende busser. Vi kjører på smale veier, ser mektig landskap over, under og ved siden av oss.

Lofoten med sine sydenhvite badestrender, hvor det vanker vikingdiplom til de freskeste som orker et sommerbad i 13-14 grader. I Tromsø rusler vi i forfatter Cora Sandels fotspor, og vi busser ut til Norges nordligste pynt – Nordkapp. Her blåser det friskt over et karrig landskap, men været er upåklagelig blått med fri sikt i mils omkrets. Tilbake i Honningsvåg venter vårt flytende luksusskip, og snart gynger vi opp og ned på vei mot vårt siste ankerpunkt – Kirkenes.

Bokbad
Hver kveld til fast tid er det middag med stamgjester og tre retter. Siden vi er på litteraturcruise venter et bokbad etter måltidet. Ja, kulturpåfyll er det helt fra morgen av. Etter tannpuss, er det bare å følge strømmen. På dekk fem er det film, kåserier og foredrag, og på dekk åtte er det også kulturinnslag.

Forfatterne sår ord, som gror og spirer i hver av oss: Vi lytter, lærer og lar det synke inn. Odd Børretzen sitter for seg selv og ser ut over havet –   kanskje blir han inspirert til å lage ei ny vise? Om kvelden får vi høre lune tekster i spedd litt alvor pratsunget av Børretzen og makker Lars Martin Myhre.

Forfattere i fleng
En alltid blid og opplagt Hilde Hummelvold svever over vannene med Petter Nome på slep – eller var det omvendt? En sprudlende Jostein Gaarder og en tenksom Lars Saabye Christensen deler tanker om å reise med bademester Ingar Sletten Kolloen. Bab Christensen og Lasse Kolstad, Karsten Alnæs, Ingvar Ambjørnsen, Berlevåg Mannsangforening, Lars Bremnes, André Brink, Jan Kjærstad, Frank A. Jensen, Sylfest Lomheim, Jon Michelet, Bjørn Rasch-Tellefsen, Arne Rostad, Kåre Virud, Tordis Ørjasæter og over 300 hvermannsen er i én og samme båt. Det heter at den som reiser alltid har noe å fortelle – så får tida vise om det blir noen historier i kjølvannet av høstens hurtigrutetur fra sør til nord.

Trollfjord ligger til kai i Kirkenes. Vi legger matrosdressene i skipssekken, og går gyngende og nynnende i land.