Hu’ mor har humor

Tekst og foto: Birgitte Simensen Berg

lilla praktblomst

Hvorfor heter det humor og ikke hufar? Glede og hygge er noe de fleste av oss forbinder med mor, og det er også følelser som humor gir. Selv om humor er et hannkjønnsord, så kan det virke som om hunkjønnet til tider er lettere å more. Og jentene har vel også mest glede av fnisealderen?

Bobler over
Ildrødt fjes, kinn som står som sperreballonger, smale øyne og hånden foran munnen. Latteren sprenger på og vil ut. Det bobler over får plutselig en mening: i følge de gamle grekernes lære beror helse og sykdom på at legemets væsker eller safter, såkalte humores, er blandet i et riktig eller galt forhold.

Det blir som å blande saft og vann. Noen ganger blir den for sterk eller for smakløs, mens andre ganger blir smaken akkurat passe – humoren treffer blink!

Livlig latterhav
Humor er evnen til å se og feste seg ved det komiske i livet. I teateret lekte Øystein Sunde med ord og toner, som resulterte i humrende menn og kvinner som gapskrattet av full hals. En godmodig spøk eller en kvikk og morsom replikk fra Sunde skapte et urolig menneskehav, hvor de kvinnelige latterbølgene hevet seg aller høyest.

Latter forlenger livet
En god latter forlenger og beriker livet – uansett alder. Vi blir flere og eldre i årene framover, og dette var temaet da tidligere generalsekretær i Norges Røde Kors, Odd Grann, besøkte Drammen. Grann tittet inn i framtidskula og trakk fram den viktige og billige medisinen humor. Granns foredrag, fylt med alvor og skjemt, fikk kvinnen på første rad til å le og mannen hennes til å trekke på smilebåndet.

Smil setter spor
Det var seminar, sol, sommer og smil. Seminarets innhold har gått i glemmeboka, men pausen ble en solskinnsstund som huskes. Tore Fyrands morsomheter gledet en lettantennelig dame, som avfyrte den ene lattersalven etter den andre.

Én av de flinkeste foreleserne jeg har hatt er professor Guttorm Fløistad. Ikke fordi han vandret rundt i rommet og drysset kunnskap over oss, men fordi hans forelesning var krydret med humor. Fløistad satte læringsgleden i høysetet.

Lenge leve latteren
Hva kan mine minneglimt fortelle? At brorparten av kvinner digger menn med humor! Befri oss fra gravalvoret. Kast slipset og knepp opp snippen. Åpne alle sansene, overrask oss, kil oss og få fart på munnmusklaturen vår.

Ja, lenge leve latteren!