Påske gul

Tekst og foto: Birgitte Simensen Berg

Dyr fra norsk fauna. Fugl. Måke.

Gule kyllinger. Gule stearinlys. Appelsin. Har du gravd fram hytta di? Påskehytta skal i bruk om den ikke har vært bebodd før i vinter. Den kjære hytta, som er blitt en livsstil for rundt 300 000 norske familier. Nordmenn er et hyttefolk, da Norge har trolig flest hytter i forhold til folketallet i verden. I cirka 100 år har nordmenn hatt hytte, og bakgrunnen for denne hyttekulturen kan man kanskje si at setrene har vært. Hvem er det så som eier hytte? Det viser seg at hytteeiere fins i alle samfunnslag, og i alle områder av landet.

Hytta forbinder folk med frihet, natur, avkobling og primitivitet. Den er gjerne selvbygd og gjerne selveid, og hytta på fjellet, i skogen eller ved sjøen brukes først og fremst i fritida, i helger og ferier. Påsken er rett rundt hjørnet, og man en blek og utslitt nordkvinne og -mann er på vei til hvit vidder og avslappende hytteliv i solveggen eller foran peisilden. På hytta blir man gjerne en annen, endrer sinnelag, blir gladere, ja, på hytta løfter man av seg bekymringene, som en ryggsekk. Rød swix. Røde nesetipper. Kveldssol.

Så kan man ligge lenge om morgen og spise seine og lange frokoster med bløtkokt egg. Og rett utenfor hyttedøra ligger naturen og lokker. Kropp og sjel får ladet batteriet, som på forhånd kanskje var ganske flatt. Lange turer på beina eller på ski. Skareføre. Solbriller på nesa, og ansiktet vendes mot sola. De fleste vil gjerne få påskefargen. Vindanorakken er god å ha i blåsten, da det ikke er så mange trær som gir ly på snaufjellet. Hvit snø. Hvit hudkrem. Skyer.

Bypåske kan også være fint. Alle de andre er borte – slik kan det iallfall virke som – når man ser på de folketomme gatene, hvor bilene stort sett står parkert. I løpet av disse helligdagene kan du nyte freden. I en fluktstol kan man få en forsmak på sommeren. Ei bok eller et kryssordblad er fint tidsfordriv. Og hvis behovet for å røre på kroppen blir for stort, kan man koste det snøfrie fortauet og spyle det etterpå. Grå asfalt. «Gåsunger» på bar kvist. Nakne trær.

Det er praktisk å være hjemme. Vaskemaskin og oppvaskmaskin i nærheten. Og butikken på hjørnet holder åpent på påskeaften. Krim på tv-en. Og tjuvene kan bare holde seg unna et hus, som er bebodd fra morgen til kveld.  Lys i vinduene på kveldstid og halvfull søppeldunk. Og små rusleturer rundt kvartalet eller i Åsen. Plukke inn kvister, som settes i vase og pyntes med fargerike egg, malt av ivrige barnehender. Brune egg. Brune fjes. Melkesjokolade – og den søte påsketid.

Publisert i Klassekampen.

Legg igjen en kommentar