Nye billedbrev fra Norge

Tekst og foto: Birgitte Simensen Berg

Samferdsel. Kollektiv. Trafikk. Jernbane. Vei.

21. mai 1995 stod Buskerud fylke for tur til å kjøres over på kryss og tvers. Startskuddet gikk på Kongsberg, så fikk vi se stabbur, stavkirke, Ål kulturhus, Langedrag, Skredsvigs og Kittelsens hjem, Villa Fridheim, Norefjell, Blaafarveværket – også Fossesholm ble besøkt og vist fram fra sin beste side. Videre fra den sprettende laksen i elva ved Hokksund før billedreisen skulle sette punktum i Drammen.

Og så spent jeg var! Skulle endelige hele «Norges veikryss», en «by en bare reiser gjennom», endelig bli presentert som noe annet enn asfalt og bil? Erik Diesen mente sjøl at det var synd at Drammen bare skulle bli sett på som et bilens Mekka. Så får vi presentert det igjen: bil og vei!

Inn i Spiralen, hvor vi seerne, sammen med kameramann, sitter i en bil. «Vi» kjører og kjører. Over motorveibrua og over bybrua og til slutt blir det plassert et kamera langs den svært trafikkerte Engene, hvor det ene kjøretøyet passerer større enn det andre. Eksos og bilstøy. Kamera blir så plassert ved samme hovedfartsåre, men denne gang øverst på torget, slik at det vakre rådhusbygget kan avfotograferes: da selvsagt med en masse biler i forkant. Makan! Drammen er og blir en by full av biler. Vi får se det nok en gang: bilbyen Drammen.

Ett av de mest positive innslagene var nærbildet av én av bybruas statuer: ei kone med en kurv full av grønnsaker og frukt. Hun er meislet ut i granitt. Vel et steinkast unna er det flotte, levende modeller av blide torgkoner med sine bugnende grønnsaks-, frukt- og blomsterboder. Og hvor var Drammen Museum med sine gamle bygninger? Hvor var herregårdene Gulskogen, Austad, Blockehaugen, Frydenhaug og Marienlyst med staselige bygninger og parkanlegg? Og hvor var Friluftsmuseet på Spiralen?

Byens leskende oase, Åspaviljongen, ble en anonym, brun bygning i en grønn åskam. Hvor var bilde fra ett av utebordene, hvor man kan få servert et varmt måltid og kaldt drikke, samtidig som en kan nyte en utrolig flott utsikt over byen? Hvor var bilde fra de mange spaserveiene både i Åsen og innover fra Spiralen? Og Åssiden elvepark med sitt yrende fugleliv? Dette er noen steder som kunne fylt opp minuttene, som ble tildelt Drammen.

Når først bilene fikk en slik bred plass i presentasjonen av Drammen, så skjønner jeg ikke helt hvorfor ikke bilhavna på Holmen ble fotografert i ettermiddagssola – på avstand skinner og blinker det som gull fra hundrevis av nye biler der nede.

Min sluttreplikk blir: Etter å ha sett billedbrevet fra Drammen fikk iallfall ikke jeg noe særlig lyst til å besøke byen, så det er sannelig bra at jeg bor der!

Publisert i TidsSignalet (NRKs bedriftsavis) og Drammens Tidende og Buskeruds Blad, Byavisa og for andre gang i Drammens Tidende.

 

Legg igjen en kommentar