Det spirer og gror – til glede for liten og stor

Tekst og foto: Birgitte Simensen Berg

kule blomster novemberFinnes det noe vakrere enn en blomst som vokser – sakte, sakte?

Vi er inne i den travleste tida både for hageeiere og planteutsalg. Ta en titt på hagen din, er du fornøyd? Kan den gjøres bedre? Og går du med flyttetanker, bør du vite at et velopparbeidet tomteareal vil plusse på salgssummen, i tillegg til at eiendommen vil være lettere å selge. Salgsstatistikken over hussalg viser et toppnivå i sommerhalvåret, da de fleste hus omkranset av et grøntanlegg tar seg best ut i sommerskrud.

Planleggingsstadiet er viktig. Husets plassering og tomtas beskaffenhet er viktige å ta hensyn til når man skal planlegge en hage. I startfasten er det tidsbesparende og ofte pengebesparende å søke eksperthjelp, da dette som regel resulterer i at man blir fornøyd etter første gangs opparbeidelse av tomta, noe anleggsgartnermester Olaf Hyggen kan bekrefte. Kun fem minutters bilkjøring fra Drammen utover motorveien og inn til høyre før Kjellstadbommen, finner man Hyggens innholdsrike gartneri, som frister med både grønne- og blomstrende vekster.

Olaf Hyggen kunne feire sitt 25-års jubileum i april 1990, og ett av hans ønsker i framtida er at gartneres fagkunnskaper kan benyttes og utnyttes enda bedre. Hvorfor ikke planlegge sommerens hage om vinteren, da kan bransjen ofte yte best service og kunden får den oppmerksomhet og veiledning han/hun har krav på. Ved større arbeider, hvor maskinelt utstyr må benyttes bør også fagfolk trekker mer inn i bildet. De kan bevare allerede eksisterende trær og busker og legger fyllmassen, der den kan legges for å unngå å stoppe lufttilgangen til røttene. For nye busker og trær koster penger, og det tar mange år før de igjen er voksne eksemplarer.

Planter til avskjerming eller blikkfang
Som et levende gjerde i tomtegrensa bør det benyttes ensartede hekkplanter for å få et rolig synsinntrykk, da den blir tomtas billedramme. En annen populær artikkel er stauder. De kommer igjen år etter år, ja gjerne i en hel mannsalder. Vekstene er ofte nøysomme og klarer seg stort sett uten tilsetting av næringsstoffer.

En hageeier har ofte lykkes med plantingen hvis hagen ikke «dør ut» for blomster i den varme årstida. En kombinasjon av stauder og busker som blomster og avløser hverandre er ofte vanskelig å få til, men her kan man igjen benytte seg av eksperthjelp.

Og hvorfor ikke plante roser ute på plenen? Da kan blomstene i tillegg beundres fra vinduet. Og planter man ved husveggen bør det være planteslag som er nøysomme og trenger lite vann.

Vedlikehold
Hagearbeid er morsomt og lærerikt for dem som får interesse for dette. En viktig tommelfingerregel er at man ikke skal anlegge større hage enn det man makter å holde pent.

Utøy dukker dessverre også opp, men det finnes utallige hjelpemidler å få til bekjempelse av disse skadedyrene. Sprøyting mot meldugg er viktig for å få pene roser. Man bør starte i midten av mai, deretter bør man sprøyte tre ganger i løpet av en måneds tid. De milde vintrene gjør at melduggen overlever, så meldugg bør forebygges og ikke bekjempes. Ved siden av sprøytemiddel er det også brukbart med bark for å holde ugresset borte. Buskfuruer må toppes slik at de ikke blir for høye, og de nye skuddene bør «kortes inn» fra to til fem centimeter.

Belegningssteiner er også en hageartikkel. Bransjen kan i dag tilby et bredt spekter av produkter i stein og betong. Belegningsstein, kantstein og så videre benyttes ofte i forbindelse med gårdsplassen, oppkjøringen og oppholdsplassen ute. Ved eventuelle senere arbeider på tomta kan Hyggen anbefale belegningsprodukter istendenfor asfalt. Steinen kan fjernes og legges på nytt, men ved ny asfaltering vil «sårlappen» tydelig sees med blant annet en fargeforskjell.

Kaprifol
Når dagen har tatt slutt,
og når kvelden er blitt blå,
når jeg har pusset tenner,
og nattdrakten er på,
da går jeg til min grønne krok,
der har jeg satt en stol
og sitter der en stund og snuser
duft av kaprilfol.
Skrevet av Lena Anderson

Publisert i Bolignytt.

Legg igjen en kommentar