Fra stort til smått

Tekst og foto: Birgitte Simensen Berg

plommeblomstringDet blomstret i Mathildes hage.

Mathilde Olsen (83) er ei av mange eldre som har valgt å flytte fra stort hus og eiendom til en liten, lettstelt leilighet.

I 1948 flyttet Mathilde og mannen inn i en lafta, toetasjers sveitservilla på Nærsnes, som inneholdt sju rom og kjøkken. Kjøpesummen var 43.000,- kroner. Med huset fulgte 20 mål tomt, hvorav tre mål var opparbeidet til hage. Ei travel tid lå foran ekteparet – mannen spadde og Mathilde sådde. De dyrket alle slags grønnsaker og krydderurter, i tillegg til et vell av blomster. Hagen inneholdt også en stor bringebærhekk, en potetåker og store trær med plommer, epler og moreller.

Inntil eiendommen var det fjell og skog med mange slags løvtrær, og i heiene blomstret blåveisen og hvitveisen tidlig på våren. Sommerstid var det fristende badevann i Oslofjorden, en fem minutters gangvei fra huset. Mathilde kan fortelle at en gang hennes bror var på besøk, utbrøt han:

– Her lever dere som i et paradis på jord!

Ble enke og flyttet
Åtte år senere ble Mathilde enke, og hun bestemte seg da for å forpakte bort eiendommen. Selv pakket hun kofferten og flyttet inn på en liten hybelleilighet i Drammen. Åtte nye år gikk, og så bestemte Mathilde seg for å vende nesa hjem igjen – hun ville tilbake til sitt «paradis». Enkelte av husets mange rom leide Mathilde ut til badegjester, og i disse sommerlige leieboerne hadde hun mye glede og selskap sammen med.

Ellers i året var hun stort sett alene i det store huset. Årene gikk og Mathilde merket stadig oftere at huset var for stort og tungvint. Hun følte hun ble for gammel til å sitte med hele ansvaret alene, for hun orket ikke alt vedlikeholdet: løvrakingen, snømåkingen og fyringen.

Så i 1973 bestemt hun seg for å selge. Vondt var det å rive sg løs fra det herlige stedet, men angrer gjør Mathilde verken i dag eller den gang, for hun bodde der så lenge hun kunne, for at hun ikke senere  skulle angre.

Solgte og kjøpte
Mathilde Olsen solgte villaen og flyttet inn i sin nåværende blokkleilighet i Drammen, som hun ikke kan få fullrost nok. Her stortrives hun, og har flott panoramautsikt over byen fra vinduet sitt. Dessuten er det trygt og godt å bo på denne måten, understreker Mathilde. Andre positive sider er at leiligheten er lett å holde i stand, en vaktmester er alltid i huset og selvsagt er snømåking og hagestell en saga blott. Det eneste negative ved blokkbeliggenheten er at det er lang vei til butikken, men spreke Mathilde spaserer gjerne den halve timen ned til byens sentrum. Så bringer bussen henne tilbake, nesten helt fram til inngangsdøra.

Fin-fine naboer har hun også, og de fleste har gjort som henne: Solgt sitt tidligere hjem for å kunne bo lettstelt og trygt på sine eldre dager.

Villaen er fremdeles i tankene
Fremdeles kan Mathilde Olsen drømme om sitt tidligere hjem på Nærsnes. Det vil alltid være noe av henne som fortsatt bor der ute, og lukker hun øynene kan hun gå opp gamletrappa og inn døra der hjemme.

Mathilde har vært på flere besøk der i ettertid og hilst på tidligere naboer, og hun innrømmer at det er både godt og vondt å se igjen sitt tidligere hjem. Men blir lengselen for stor, tar Mathilde gjerne fram de mange og fine fotominnene fra sitt paradis på jord, og koser seg med kjære minner fra de gode, gamle dager.

Publisert i Tema:Extra.

 

 

 

Legg igjen en kommentar