Gulskogen gård

Tekst og foto: Birgitte Simensen Berg

Gunvor Rishovd guider gjennom de ærverdige stuene til Gulskogen gård. Denne gården som i alle år, helt fram til 1951, har vært i familien Arbos eie. Møblene er ikke skiftet ut på 150 år. Veggene er dekket med utallige malerier, mange av disse er malt av Peter Nicolai Arbo, som bygde gården i 1804 og anla parken som omkranser huset samme år.

Utvendig er panelen skåret i mursteinsmønster spesielt. Mur var veldig populært ute i Europa, men her til lands manglet det murere, så derfor denne treetterlikningen.

Hagen rundt Gulskogen gård er laget etter fransk mønster med tre terrasser. Her er rislende fontener, vaggende ender og en lindeallé, som strekker seg i hele parkens lengde langs elva. Her finnes også en morsom labyrint.

Jo Sellæg forteller om Strømsøs utvikling. Strømsø var først og fremst kjent som en grønn øy tidlig på 1600-tallet med beiteplass for byens husdyr.

Fra Hesselbergsgate gikk turen inn i bakgården til Myregården, gårdene på den tida hadde navn etter bygger eller eier.

Innblikk i fargehistorie, fra populærfargene røde, oker og grønngrå til det ble moderne med pastell. Som fargene var paneleringen av hus og byggeskikk under forandring og utvikling, gjerne påvirket av motestrømninger ute i Europa. Lærum-gården er restaurert og byens best bevarte steinsatte gårdsplass ligger i Bangegården.

Publisert i DT-BB Byavisen.

Legg igjen en kommentar