Konfirmasjon, plattform for resten av livet

Tekst og foto: Birgitte Simensen Berg

Drammens Teater og TeaterkafeenBorgerlig konfirmasjon med festforestilling i Drammens Teater.

Konfirmanter er i en alder da de henter tømmer til plattformen de skal stå på resten av livet. Dette bildet tegner Jan Moen i egenskap av leder for den borgerlige konfirmasjonsundervisningen i Drammen.

Med utsagnet understreker han også hvor viktig arbeid med og blant ungdom er. Framveksten av borgerlig konfirmasjon var et resultat av 70-tallets stadig økende behov for et alternativ til kirkens konfirmasjon. Humanetisk Forbund i Drammen startet slik undervisning i 1978/79.

Drammen fikk fylkets første kurstilbud i sitt slag. Fram til i dag har konfirmasjonstallet blitt tredoblet. I vår er det 114 som går opp til borgerlig konfirmasjon i Drammen.

– Kursplanene til denne konfirmasjonen er forskjellig  landet rundt. Vi velger ut temaene selv og undervisningen skjer ved egne lærerkrefter, forteller Jan Moen.

Imponerende ungdom
En sjelden gang henter en også krefter utenfra. Trygve Hildebrand snakker blant annet om rusproblematikken. Selv om tenåringene har gjort et bevist valg før de meldte seg på kurset, er det ikke snakk om noen elitegruppe av ungdommer, understreker Jan Moen.

– Men personlig er jeg meget imponert over denne «mot strømmen»-ungdommen. Deres valg kan av og til føre til stridigheter innen familien, spesielt hos besteforeldre, og lojalitet til familien fører også til at noen trekker seg fra undervisningen, forteller Jan Moen.

Men oppslutningen om borgerlig konfirmasjon i byen er likevel stadig økende. Nå i mai sendes det ut informasjon til alle 7. klassinger om dette. Det er om lag 90 prosent frammøte ved kursene, så ungdommene må finne temaene interessante. Læreren innleder til kveldens tema. Deretter blir det gruppearbeid og diskusjon. Kurskritikk inngår også som en del av opplegget.

Teaterfest i mai
Avslutningen av den borgerlige konfirmasjonen markeres med fest i Drammens Teater midt i mai. Det er blitt tradisjon at Parkmusikken og Lars Klevstrand underholder. I fjor trakk konfirmasjonsarrangementet 500 mennesker og ble meget vellykket.

Jan Moen tar gjerne fram en praktfull uttale fra en konfirmant, som avsluttet kurset og sa:

– Jeg har ikke lært noe særlig, men jeg tenker på en annen måte enn før.

Hvorfor borgerlig?
Trym Christensen:
– Fordi jeg ikke er kristen. Jeg tror ikke på Gud.

Rita Veronica Vehaande:
– Så lenge jeg ikke er kristen, ville det være hyklersk av meg å velge kristen konfirmasjon. Jeg fikk høre om dette alternativet av en fetter og kusine.

Gunnar Næss:
– Vi fikk informasjon på skolen. Etter litt tid bestemte jeg meg, selv om jeg ikke vet sikkert om jeg vil kalle meg kristen eller ikke. Foreløpig har jeg det bra uten noen bestemt tro. Familien har ingen innvendinger.

Rita:
– Min familie har vært positiv. Jeg valgte borgerlig for å lære mer om meg selv og andre. Og jeg har lært veldig mye om livets realiteter.

Mari:
– Aktuelle temaer blir tatt opp og drøftet. Rasediskriminering, krig, fred, rusmidler og samliv. Det er givende.

Trym:
– Det blir kanskje for mange temaer.

Mari:
– Det er jeg enig i. Vi får ikke sagt mer enn halvparten av det vi mener.

Rita:
– Jeg kunne ønske at undervisningen startet om høsten i stedet for januar. Ellers er opplegget bra. Vi må få mer selvtillit, tore stå fram og bli mer samfunnsbevisste.

Mari:
– Jeg er fornøyd med lærerne.

Trym:
– Jeg er den eneste av oss som har livssynsundervisning på skolen. Det likner litt på dette kurset. Gunnar og jeg går på Børresen skole. Der er det fem som velger borgerlig konfirmasjon i år.

Mari:
– Fire stykker på min skole.

Rita:
– Bare tre hos oss, men jeg vil anbefale andre ungdommer å velge dette.

Publisert i Drammens Tidende & Buskeruds Blad 29. april 1988

Legg igjen en kommentar