Skuddsalver for verdens eldste sport

Tekst og foto: Birgitte Simensen Berg

Dyr fra norsk fauna. Hund. Bikkje. Kjæledyr.

Drammenserne Jarle Børresen og Trine Styrmoe Jensen avla andre del av kurset til Jegerprøven på Myrespiten skytebane ved Skotselv i Øvre Eiker. Slik svarte de to på Byavisens spørsmål om hva de skal bruke kursbeviset og hagla til:

– Småviltjakt og da spesielt rypejakt, kom det kontant fra Jarle Børresen.

– Det samme her. På denne tiden av året er det hare- og rypejakt, repliserte jegerkollega Trine Styrmoe Jensen.

Jarle Børresen er nybakt jeger. Han begynte først i fjor høst, selv om lysten til å drive jakt har ligget latent i mange år. Svogeren har vært hans informasjons- og inspirasjonskilde. Trine er nesten for veteran å regne, oppvokst som hun er i et jaktmiljø.

JENSEN: – Selv har jeg jaktet i et par år. Hunden er viktig i denne sammenheng. I nærmeste fremtid skal jeg skaffe meg en hvalp. Det viktigste er at jeg kommer meg ut i naturen med eller uten hagle. Fellesskap og sosialt samvær er også av betydning, jeg jakter nemlig ikke alene. Ofte drar vi på fjellet og tilbringer noen dager på hytta.

BØRRESEN: – Dette kurset har vært meget lærerikt for meg. Spesielt her på skytebanen har jeg fått med meg en masse nye erfaringer som er nyttige å ha til selv jakten.

– Jentene har stort sett hatt mest framgang her på skytebanen, «skyter» Tore Green inn.

JENSEN: – Det  er bare positivt å være jeger og jente. Vi blir godt mottatt av alle. Det er kun de som ikke jakter selv som kan komme med negative bemerkninger. Det rår også en del uvitenhet om jakt. Noen kan til og med beskylde oss for å være kaldblodige mordere. Det vil jeg selvsagt avsanne. Jakt har eksistert i alle tider og er naturlig. Det å ta ut innmaten på dyret etter at det er felt gjør meg ingen ting. Vi hjelper naturen med å holde bestanden nede og skyter ikke mer enn kvotene tillater.

BØRRESEN: – Både elg og hjort har strenge kvotebestemmelser. Og vi betaler både jaktlisens og kilopris på dyr vi skyter. Klart vi følger jaktens spilleregler.

Etter treningen på skytebanen og skyteprøven er det kaffe, buljong og varme pølser i brakka. Som avslutning fikk Byavisens utskremte selv teste skyteferdighetene på de lavtflyvende lerduene. Det ble helbom.

Publisert i Drammens Tidende og Buskeruds Blad Byavisen 22. mars 1988.

Legg igjen en kommentar