2016: Alperosetur til St. Johann i Østerrike

Tekst og foto: Birgitte Simensen Berg

alperosetur alperosene og helgelandsfolket i fjelletEn pust i bakken i Kitzbühler Horn. Fra venstre Ellen Svarstad, Wenche Holtungen, Berit Jokstad, Sigvald Meisfjord, Birgitte Simensen Berg, Vera Gabrielsen og Ellen Meisfjord. Fotograf er Anders Svarstad.

Seksten år på rad har turgruppa Alperosene gått eller syklet i inn- og utland. Årets tur hadde base i østerrikske St. Johann med utflukter i nærliggende alpelandskap: Kitzbühler Horn, Steinplatte og Hahnenkamm.

En guidet «Sound of Music»-tur til Salzburg ble en minnerik hviledag. Så nå skal filmen fra 1965 med Julie Andrews og Christopher Plummer ses på ny!

Reisereportasjen publisert i Byavisa Drammen 24.08.16

Se film fra turområdet Hahnenkamm.

alpetur Saltzburg bassenggjengenHele reisefølget midt i Salzburg ved bassenget og i parken som ble brukt i filmen «Sound of Music.

Rene melkesjokoladereklamen
Vi kommer oss fort og bekvemt opp i høyden ved hjelp av taubane. Så vips ligger det vakre landskapet for våre føtter: grønne fjellsider med blomsterflor og beitende kyr, ja, her har de – og vi – det bokstavelig talt som kua i den grønne eng.

Mens kuene drøvtygger vandrer vi med freidig mot i en levende reklameplakat for melkesjokolade.

alpetur kuer i den grønne engI de frodige fjellsidene har kua som i den grønne eng.

Turveier snor seg i alle himmelretninger, så det er bare å velge. Vi tar gjerne den med sikk-sakk-svinger mot fjellets topp. For her er det fjell på fjell så langt øyet rekker.

alpetur geiter beiterFinere utsikt på beiteplassen er det ikke mange geiter som har.

Piknik med fantastisk utsikt
Tidvis ligger «vannhullene» i passelig gangavstand, men det er praktisk og koselig å ha med rundstykker, ost, skinke, tomater og vin – i tillegg til den obligatoriske vannflaska – i sekken.

Vi finner piknikstedet når magen sier i fra, og vakrere rasteplass enn i de østerrikske alper finnes knapt. Temperaturen er behagelig og utsikten upåklagelig. Den kan i 2000-meters høyde nesten ta pusten fra oss.

alpetur St Peter lunsjSt. Peter har servert oss drikke, så nå skal vi bestemme hva vi skal spise på Europas eldste spisested fra 803.

Mat i lavlandet er heller ikke å forakte:  lunsj hos stemningsfulle St. Peter Stiftskeller i Salzburg kan anbefales. Kanskje Europas eldste spisested fra 803.

Tipper at bysbarnet Wolfgang Amadeus Mozart har spist her, og mon tro om wienerschnitzel stod på menyen i 1770-årene også?

alpetur St Peter med wienerschnitzelNahm-nahm. Dette smaker himmelsk – wienerschnitzel hos St. Peter!

apfelstrudelOg er man i Østerrike, må man jo spise apfelstrudel! Varm og velsmakende spises den med blikket hvilende på Schwartzsee.

Luftetur med norske alpinister
Røde er de og høyt henger de: Gondolene som frakter oss opp og ned Hahnenkamm ved Kitzbühel er navnsatte, og vi gleder oss over å finne alpinistene Henrik Kristoffersen, Aksel Lund Svindal, Kjetil André Åmodt og Lasse Kjus blant dem.

alpetur Hahnenkamm taubaneTaubanen frakter oss raskt opp fra vakre Kitzbühel til verdenskjente Hahnenkamm.

I tillegg til fjellturer er vi på skogstur på jakt etter Wasserfall,  hvor vi blant annet forviller oss ned et kronglete dyretråkk. Etter fire timers vandring kommer vi fram til fossen. Da det viser seg å være en spinkel dusj, må vi trekke på smilebåndet. Så da er det bare å gjøre vendereis og traske tilbake uten å ha blitt våte i håret.

alpetur paraglidingHøyt henger de og blide er de. Det kryr av paraglidere som kan glede seg over et fantastisk overblikk over høye fjell og dype daler.

Det er også fint å sykle i området rundt St. Johann, og mange steder er det svært bra tilrettelagt med gang- og sykkelveier langs elva eller i skogen.

Alpelandskapet viser seg å være et eldorado for paragliding. Skal si det frister mang en gang å sveve gjennom lufta som en fugl i fri flyt. Å flyte og falle på samme tid.

Så la deg friste. Alpene har mye å by på – både i lavlandet og i høyden.

alpetur gjengen i høyden SteinplatteGågruppa Alperosene med turfølge fra Helgeland storkoser seg i det østerrikske alpelandskapet i nærheten av St. Johann. Her er vi på Steinplatte. Det er seksten år siden vennegjengen gikk rundt Mont Blanc.

alpetur alperoserAlperoser fargelegger fjellsidene i rosa. I lavlandet kan man glede seg over de mange husene med bugnende blomsterkasser i alle regnbuens farger.
alpehus i blomsterprakt

 Publisert i Byavisa.

Legg igjen en kommentar