«Hundeskikk» på «Bikkjestøkket»

Tekst og foto: Birgitte Simensen Berg

Dyr fra norsk fauna. Hund. Bikkje. Kjæledyr.

«Bikkjestøkket» på Austad mandag kveld. Det bjeffer og piper fra 20 hundestruper. Det er Buskerud Brukshundklubb som holder kurskveld.

Kursets instruktør, Mona Smith, har 10 års erfaring med hunder. Selv har hun to hunder og utdannelsen sin har hun fra Norges Hunders Landsforbund og Norges Sivile Hundeskole. Mona Smith forteller at det i alt er cirka 300 medlemmer i Buskerud Brukshundklubb.

To ganger i året arrangeres nybegynnerkurs. I tillegg holdes det valpekurs og videregående kurs. På valpekursene tar man for seg foring, stell og adferdsforståelse. Alle hunderaser deltar på kursene – også blandingshunder. Den eneste betingelsen er at hunden må være vaksinert.

Før trodde hundeeiere at dressur kun dreide seg om store hunder, men nå har man innsett at småhundene også sårt trenger dressur, forteller Mona Smith. Grunnen er at hundeeiere går på kurs er blant annet problemer med enkle ting som: Å få hunden til å gå pent i bånd, komme når en roper, sitte og dekke. Kort sagt, lære hvordan man skal behandle hunden slik at den og eieren kan trives i hverandres selskap. Det som læres på kurset må videreføres og trenes hjemme.

Kurset er et sosialt samvær både for to- og firbente. Unge og eldre utveksler erfaringer og gir hverandre gode råd, og de firbente venner seg til hverandre, snuser og småslåss.

Kurs for videregående arrangeres én gang i uka – hele året. Schäfer, golden retriever og labrador er hunderaser som er i flertall på dette kurset. Et fast program blir kjørt igjennom to ganger i løpet av kvelden, hvor forskjellige ferdigheter gjennomgås og innprentes.

Her blir det også trent til forskjellige konkurranser, som brukshund-, landskamp- og landskonkurranser. Spesielt populært er såkalt «agility», det vil si at hundene gjennomfører en løype med femten apparater. På eiendommen sin på Tofte har instruktør Per Justad anlagt en slik agilityløype. Denne kurskvelden stod treningen til landskonkurransen på programmet.

Per Justad avslutter kurskvelden med å minne hundeeiere på å rose hundene sine – og det er sikkert hundene også enige i.

Publisert i Drammens Tidendes Byavisen.

Legg igjen en kommentar