Klorfritt på badet

Tekst: Birgitte Simensen Berg

Fakta:

Boblebadet 38 grader

Terapibassenget 33 grader

Store bassenget 28 grader

Cirka 18 millioner bakterier frigjøres fra kroppen når du hopper i vannet.

Marienlyst- og Sentralbadet har mellom 200.000 og 220.000 besøkende per år.

________________________________________________________________________

 Det er liv og røre på innebadet: Unger og voksne svømmer, hopper, sklir, roper og ler i det store og i det lille bassenget. Andre sitter helt stille med lukkede øyne og nyter livet i boblebadet – i et barns øyne kan det se ut som om menneskene oppi der blir kokt levende med smil om munnen.

 Vil du ha en smak av vannet? Dette vannet er mye renere enn det du har hjemme i springen, forsikrer badesjef Arne H. Kristoffersen. Som selv har smakt på vannet i boblebadet flere ganger, og med en vannsmakers kjennermine påstår at det spesielle “drikkevannet” har ren smak og lunken temperatur.

PC-overvåking
Arne Kristoffersen har installert overvåking av badetemperatur og -kvalitet på PC’en sin, slik at han hele tida er oppdatert på de siste målingene av grader og verdier. Etter hvert blir også det tekniske anlegget automatisert. Arne peker og snakker fort og entusiastisk på badets vegne. Med enkle tastetrykk beveger han seg fram og tilbake på skjermen.

Badevannets farligste forurensningskilde er tarmbakterier. Vi tar stadig vannprøver, som viser svært gode resultater. I fjor fikk badet dispensasjon om klorfritt boblebad, og det blir nå renset med hydrogenperoksid, og er det første publikumsboblebadet i Norden som renses på denne måten. Fordelen med hydrogenperoksid er at det ikke gir klorlukt i bassenghallen, samt utslipp av klorholdig vann.

Det går kjempebra. Ikke bare er det kjempefint å slippe klor i vannet, men også å slippe duften av brukt klor i lufta. Dette er en stor forbedring for badegjestene, spesielt for allergikere, og de ansatte merker en bedring av arbeidsmiljøet, da klordampen fra boblebadet tidligere var veldig høy. Nå jobber vi for at det lille bassenget, varme-/terapibassenget, også skal bli klorfritt, sier Arne, og forteller videre i hurtig tempo:

– Utstyr for til sammen 1.1 millioner krpner er bestilt, og vi er allerede i gang med å installere utstyret. Norges Revmatikerforening anbefaler at Drammen kommune skal få 300.000,- kroner til dette arbeidet fra Flax-midlene som fordeles i november, forteller Arne.

Spørsmålet om bruk av så mye penger på det gamle badet som snart skal legges ned, besvares med at de nye renseanleggene skal overflyttes til det nye badet.

Miljøbad
– Klor som lukter er brukt klor med døde bakterier som skulle vært fjernet i renseanleggene, forteller Arne H. Kristoffersen, og legger ut om det spesielle livet i vannet:

– Vi frigjør rundt 18 millioner bakterier når vi hopper i vannet, selv med grundig dusjing på forhånd. I tillegg flyter det blant annet døde hudceller, hår, spytt og snørr i badevannet. Med et slikt spesielt vanninnhold krever det mye av sirkulasjonssystemet, og det er en betryggelse at det er installert et godt renseanlegg.

– Når terapibassenget blir klorfritt kommer dette til å merkes godt både av badegjester og -vakter, sier Arne, som samtidig ser framover og gleder seg å ta de første svømmetakene i nye, klorfrie og flotte badeomgivelser på Marienlyst.

Arkitektkontoret Bovim, Fuglu og Svingens forslag “Bad” gikk til topps i konkurransen. ….“Forslaget framstår som arkitektonisk spennende og driftsmessig rasjonelt….” står det blant annet i juryens bedømmelse. Byggestart blir høsten 2002, og planen er å innvie det nye badet i første halvdel av 2004. Kanskje badesjef Arne Kristoffersen blir førstemann uti nybadets våte element?

Publisert i 2001.

Legg igjen en kommentar