Håndplukket av Norsk Kommuneforbund – Awoyemi Funmilola

Tekst: Birgitte Simensen Berg

 Awoyemi Funmilola er navnet, men hun kalles bare Lola. Opprinnelig prinsesse fra Nigeria. Mor til fire. For 18 år siden kom Lola til Norge, og i 1991 begynte hun i Drammen kommune. Noe av det første hun gjorde var å melde seg inn i Norsk Kommuneforbund.

– Jeg har jobbet med mye forskjellig siden jeg kom til Norge: Alt fra fiske- og kjøttproduksjon til kjøkkenhjelp på pleiehjem. I dag er jeg konsulent på introduksjonssenter for utlendinger. Og nå er jeg plukket ut til å lage en utredning om hvordan innvandrere lettere skal komme seg ut i arbeidslivet, sier en blid Lola, som sprudler av arbeidslyst.

Nygammel handlingsplan
For noen år siden ønsket LO i samarbeid med Norsk Kommuneforbund og Utenriksdirektoratet å lage en handlingsplan, hvor målet var å finne ut hvordan innvandrere lettere kan komme seg ut i arbeidslivet. Det ble med tanken i første omgang. Nå skal tanken omgjøres til handling, da det skal børstes støv av planen. Denne nylagde handlingsplanen skal legges fram på Norsk Kommuneforbunds landsmøte til neste år.

Innvandrerkvinner i arbeid
– Sjøl kjenner jeg mange innvandrerkvinner som er i arbeid. De jeg har mest og best kontakt med er afrikanske kvinner, og noen av disse jobber som kokk, på kontor og i barnehage. Én gang i måned er det felles møte for de afrikanske kvinnene fra Drammen og nabokommunene, og noen ganger har vi større arrangement hvor også barn og menn deltar. Der kan vi være opptil 100 personer, sier Lola, som syns disse samlingene både er viktige og koselige.

– Jeg har også deltatt på kvinnekonferanse i regi av Innvandrerrådet. At jeg nå er plukket ut av Norsk Kommuneforbund sentralt til å være med på å utrede denne handlingsplanen syns jeg er all right, sier Lola, og fortsetter:

– Jeg syns det er fint å kunne bidra med noe, og jeg skal – så godt jeg kan – prøve for å gjøre en god jobb.

Respektert og lyttet til
Lola har vært med Norsk Kommuneforbunds styre i to år, hvor hun er kasserer.

– Her blir jeg respektert og lyttet til. Jeg har heller aldri følt meg diskriminert på arbeidsplassen, verken på min nåværende eller på de tidligere. Jeg sier i fra hvis jeg opplever noe som ikke er som det skal være, men det er også viktig å ikke se diskriminering i alt som skjer, mener Lola og vender blikket mot innvandrerkvinner i arbeidslivet:

– Jeg mener kvalifikasjon og erfaring er reale jobbkriterier, og ikke at jeg er innvandrer og kvinne. Ta den jobben du får, og ta jobben alvorlig. Ingen jobberfaring er bortkastet og et sted må man begynne. Sett deg mål, se framover og tenk at alt kan nyttiggjøres. Vær åpen og positiv. Dette har hjulpet meg hele tida, sier Lola, som til slutt kommer med noen flere råd til sine medsøstre:

– Aller først må du lære deg språket. Kommunikasjon er inngangen til det sosiale livet. Viktig er det også å ha noe å glede seg til i hverdagen.

Publisert i 2001.

Legg igjen en kommentar