Robert Halvorsen – snart på flyttefot

Tekst: Birgitte Simensen Berg

Robert Halvorsen kan se tilbake på et langt og innholdsrikt liv innen film og kino:

1) Som 5-åring i 1916 så han sin første film til 10 øre billetten

2) Som 14-åring startet han sin yrkeskarriere som konfektgutt på Nationaltheatret, sammen med blant annet Leif Juster

3) I 1927 startet Robert som visergutt i filmselskapet Metro Goldwyn Mayer. Ved siden av å gjennomse og reparere filmkopiene, måtte man i stumfilmens dager skifte ut de utenlandske tekstene med norske tekster. Først i 1929/-30 fikk vi lydfilm i Norge. Etter hvert ble Robert kinomaskinist i prøverommet

4) I 1933 flyttet han over til 20th. Century Fox med tittel som lagersjef

5) Så ble det drift av Golia Ø. Aker kino, hvor billettprisen var 1,- kroner for voksne og 50 øre for barn

6) Kinosjef i Drammen fra 1946-81 med Kino-paleet (Saga), Biografen og Paladsteateret, samt Snorre fra 1948-83

7) Etter at han sluttet som kinosjef i 1981 fortsatte ham med Barnefilmklubben, som ble drevet i cirka 10 år i biblioteket

8) Filmfotograf, og tok helt til 80-årene opptak av små og store begivenheter i Drammen

9) Tillitsverv innen film og kino

Hodet i tipp-topp stand
I dag bor 89-år gamle Robert Halvorsen på Bacheparken bo- og servicesenter på Åssiden.

– Jeg ble dårlig på en ferie i Portugal, og før den tid hadde jeg hatt flere slag uten å merke det. I dag er jeg lam i venstre bein og arm, men hodet er i topp-tipp stand, sier Robert og slår av det lille reise-TVen.

– Nå trenger jeg hjelp hele døgnet. Denne avdelingen er helt enestående, så vi har ingen grunn til å beklage oss. Her får jeg fysikalsk behandling og håper å bli bra i skulderen, slik at jeg kan gå i en prekestol. Jeg har dessuten mye glede av den elektriske rullestolen med maks fart på 6 km, og har mange fine turer langs elva, sier en fornøyd Robert. På bordet foran seg har han stabler av bøker, blant annet den nye boka om Drammens Teater. Ellers blir det en del TV-titting, innrømmer han.

Lyspunkter i livet
Robert flytter i juni ned til Filten, hvor det bygges omsorgsboliger med enerom.

– Der får jeg 26 m2 med eget bad, toalett og en kokekrok. Ja, jeg gleder meg til å flytte, sier Robert, som forteller at han lever i nuet, men minnene presser på.

– Jeg var lei meg for at jeg måtte gi fra meg ledervervet i Eldrerådet, og jeg var med i bystyret fra 1955. Blant annet har jeg vært ansvarlig for byggingen av stedet jeg nå bor i. Når vi i løpet av sommeren har flyttet ut fra Bacheparken, håper jeg de rehabiliterer dette til boliger, som kan bli til glede for de eldre med den praktfulle Fløya-parken utenfor, sier Robert, som selv gleder seg mest over besøk av fire barn og mange barnebarn.

– Jeg har også fått ei venninne som kommer på besøk, og jeg møter opp i pensjonistforeninger og i Eldrerådet. Jeg syns det er moro å bli tatt med på bilturer, da jeg har hatt cirka 20 biler sjøl helt fra 1936. Den siste var en nydelig Peugeot. Det er en del lyspunkter i livet, og jeg har levd et rikt liv både innen film og idrett. Og ikke minst, jeg hadde ei fantastisk kone i hele 62 år, sier Robert Halvorsen – byens tidligere kinosjef.

Legg igjen en kommentar