– Jeg har vokst!

Tekst: Birgitte Simensen Berg

Dette utsagnet kom fra en av 10-klassingene ved Galterud ungdomsskole etter en studietur til Polen og Tyskland. Eleven hadde ikke vokst i lengde eller bredde, men hun siktet til alle de positive opplevelsene som hadde gjort henne til et “annerledes” menneske.

Galterudelevenes klasserom stod tomme i åtte aprildager: historie-, samfunns- og norskfagene fikk et nytt, interessant og romsligere undervisningsrom.

– Vi hadde forbedret oss godt til turen, sier Kathrine Brugård, – da vi hadde lest mye om 2. verdenskrig. Turen gikk bl.a. til konsentrasjonsleirene Auschwitz, Birkenau og Sachsenhausen.

– Det var verst å se Sachsenhausen, selv om ikke noe kom som et sjokk, fordi vi visste så mye på forhånd, sier Kathrine.

– Jeg synes også Sachsenhausen var verst. Vi gikk rundt omkring der inne, og fikk se sterke scener på bilder, forklarer Thor Hansen.

– Men middagen var heller dårlig, vi fikk kylling nesten hver dag! Kathrine legger til at det var gøy og handle i Berlin, og at bussjåfør og reisleder var allertiders.

Kirsten Vraa, reiseleder fra stiftelsen Hvite busser – Auschwitz, synes turen hadde vært utrolig positiv:

– Jeg er stolt av elevene. De har oppført seg så pent. I alt deltok 66 elever og 6 lærere på turen, hvor også Krakow og Berlin ble besøkt.

– Turen har gått over all forventning. Det har vært en kjempetur, sier en fornøyd lærer Berit Hommerstad, før alle forsvinner hver til sitt etter en opplevelsesrik tur.

Publisert i 1998.

Legg igjen en kommentar