Klubb og kafé i kirken – nytt ungdomstilbud på Åssiden

Tekst: Birgitte Simensen Berg

Soknediakon Per Olsen ble ansatt i Åssiden kirke 1. november i fjor, men “ferskingen” Olsen har allerede satt spor etter seg: Fargeglade vegger pryder ett av rommene i kirkens underetasje. Her har et par ungdommer fått boltre seg med spray og pensel, og dekorert veggene med maleri og grafitti. Riktig så hjemmekoselig for den yngre garde!

Ungdomssatsing – nært samarbeid kirke og kommune
– Dagen etter ansettelsen var jeg i møte med nærmiljøutvalget på Åssiden, og der nevnte jeg internettkafé-ideen min for nærmiljøkonsulent Gert Ramberg, sier Per Olsen.

Den lille idespiren begynte snart å vokse.

– Drammen kommune gav god støtte. Blant annet i form av tre datamaskiner og 40.000 kroner, forteller Per. I tillegg bidro bydelsutvalget på Åssiden med 20.000 kroner og kirkens egen menighet med 40.000 kroner.

– En slik kafé kan være miljøskapende og utviklende, og er en del av det forebyggende arbeidet blant ungdommen her på Åssiden, forklarer Per. Han og mange med ham mener det er viktig å lage et tilbud i nærmiljøet, slik at ungdommene slipper å dra til sentrum for å ha noe å gjøre.

– Vi håper å kunne skape et rusfritt og spennende lørdagstilbud for ungdom fra 7. til 10. klasse, med en  åpningstid fra kl. 1900-2300, sier Per Olsen.

Internettkafé og “stille stund”
– På våre seks datamaskiner blir det mulighet til å surfe på nettet, sier Per Olsen, – og vi vil ha en ansvarlig person som kan hjelpe til og anbefale lenker, blant annet for å finne fram til og få kontakt med ungdom ute i verden. Så kan ungdommen spille biljard, bordtennis, dart og andre bordspill som kortspill, yatzy, Geni og liknende. I tillegg blir det salg fra kiosk og mulighet til å høre på musikk. Siden vi er i en kirke vil det være tilbud om en “stille stund” oppe i kirken. Her vil vi tenne lys, ha en såkalt tankestrek og synge litt sammen. Men dette er på frivillig basis, understreker Per, som også har notert seg bak øret at ungdommen ønsker å prate sammen og lage teater.

– Kanskje vil vi få til en nærradiogruppe etterhvert, sier ildsjelen Per, som også ønsker seg nye medlemmer til kirkens tensing-kor. For å være med i klubben må ungdommene bruke litt av lommepengene sine: et medlemskap koster 100 kroner i halvåret og det koster en tikroning i timen foran internettskjermen – en sum som sikkert ikke vil slå noen personlig konkurs.

Spennende og trygt
Snart åpnes dørene til Åssidens nye ungdomstilbud.

– Jeg er spent på responsen, og det blir spennende å se om folk vil komme igjen. Igjen, og igjen. Vi ønsker å skape en god atmosfære, understreker Per Olsen. Olsen samarbeider med ungdoms- og voksenledere, i tillegg til foreldreutvalgene både på barne- og ungdomsskolen.

– Medhjelperne skal ikke være vakter, men såkalte voksenkontakter, vektlegger Per, som håper at kirken skal være et naturlig sted å gå til – også for ungdommen.

– Det er viktig at de som sender ungene til klubben er sikre på at ungdommen er i trygge hender, så det skal være minst et par voksenledere til stede hver gang.

– Håpet er også at dette pionerprosjektet kanskje kan bane vei for tettere samarbeid mellom det offentlige og private organisasjoner, sier soknediakon Per Olsen, som gleder seg til å vise bydelens ungdommer den flotte og fargerike internettkafeen.

Publisert i 1999.

 

 

 

 

 

Legg igjen en kommentar