Mangfold og enfold

Tekst: Birgitte Simensen Berg

– Mangfold er mer enn mat og musikk, og utfordringen er å leve med uenigheten, sa Knut Kjeldstadli, koordinator for prosjektet Norsk innvandringshistorie, og la til:

– Bak et hvert særkrav ligger et ønske om inkludering. Kjeldstadli var en av innlederne under “Kulturelt mangfold – nasjonal konferanse” 22.-23. august. Han ble etterfulgt av sangeren Mari Boine, byrådsleder i Oslo Erling Lae og Odd Are Berkaak fra Universitetet i Oslo.

Ordfører Lise Christoffersen ønsket velkommen før hun overlot ordet til kultur- og kirkeminister Valgerd Svarstad Haugland, som stod for den offisielle åpningen. Svarstad Haugland ønsket en mer offensiv politikk for å trekke innvandrere og flyktninger mer med i kulturlivet. Problemet er at store deler av det norske kunst- og kulturfeltet synes å ekskludere en stadig økende gruppe utøvere og publikum med minioritetsbakgrunn, mente kultur- og kirkeministeren.

Anerkjenne og inkludere
Forskjeller er spennende, avsluttet Knut Kjeldstadli og gav plass til Mari Boine, som begynte å joike først i voksen alder.

– Her snakker vi norsk. Samisk glemmer vi, var Boines første såre opplevelse fra skoletida. I oppveksten følte hun seg ussel, språkløs og mindreverdig. “Å innse at vi alle er like må være et sjokk” var innledningen til en av sangene hennes.

– Joiken har kraft og gir god følelse, mente Mari Boine, og fikk publikum til å prøve ut påstandene med samjoiking. Boines lavmælthet, ettertenksomhet og ro fikk folk til å lytte til hennes kraftfulle ord. Senere lånte de øret til Odd Are Berkaak, som mente at alle uttalelser om kultur er politiske og hviler på verdier. Det er snakk om å leve med forskjelligheter, hvor det usympatiske er å lagdele forskjellighetene.

Gi og få
Etter innledningene i plenum var det workshops. Temaene var kulturelt mangfold, felles kulturarv?, om rekruttering til kunstfeltet, utfordringer for byen og “svart på hvitt” – om ungdom og ungdomskultur i Norge. Noen av tankene som ble lagt fram var: Språket er viktig for kulturarven, og mye går tapt når man ikke får morsmålsundervisning. Forpliktende kultursamarbeid på tvers, hvor premissene må være politisk vilje, ansvars- og rolledeling, samordning og involvering. Skolene må få tilførsel av lærere med kunst- og kulturkompetanse.

Sats på ungdommen og deres dynamikk, idérikdom og åpenhet. Rekrutter flerkulturelle representanter til byråkrati og som aktører. Storbyene har et spesielt ansvar i kultursatsninga, og det må avsettes midler til utprøving og prosjektarbeid. Prioriter andre kunstuttrykk enn musikk, og send utøvende ungdom, som er gode forbilder, rundt på skolene for å informere og underholde. Det er store forventninger til kulturmeldinga, som kommer om ett år. Mye har skjedd, både lokalt og sentralt, siden sist den ble utgitt for 10 år siden!

Publisert i 2002.

Legg igjen en kommentar