Skogen er et eventyr

Tekst: Birgitte Simensen Berg

Tenk og få lov til å lage sitt eget eventyr. Tenk og få lov til å få det framført på scene for både små og store. Ja, dette har barna i Jordbærstua, Aronsløkka barnehage, klart. Og stolte barnehagetanter, instruktører og penneførere har vært Nina Kristin Ask, Marianne Lunde Dahl og Merete Jonassen.

Lyset er dempet. På lave benkerader sitter foreldre og foresatte og venter spent på sine håpefulle skuespillere. Så åpnes døra og inn kommer en rekke med barn. Kanskje med sommerfugler i maven? De finner plassene sine på scenegulvet, og noen av dem kan ikke dy seg, men må vinke til mamma eller pappa.

Vond lukt i skogen
Barna på scenegulvet er utkledd og sminket som harepus, hund, elg, rev, ekorn, troll, mamma, pappa og barn. De krabber rundt og lukter med de små svarte eller røde nesene sine.

– Det lukter vondt i skogen, sier elgene. Og snart finner de ut hvor den vonde lukta kommer fra: Det er naturligvis menneskene! De brenner avfall på bålet. Ikke bare lager de tobeinte miljøsvinene vond lukt, men de kaster også fra seg søppel i naturen. Dette kan ikke dyrene bare sitte og se på, så dyreflokken rydder opp etter menneskene. Dyrene bestemmer seg for å sette opp et skilt, hvor det står: “Ikke kast søppel i skogen vår”. Snipp-snapp-snute, så var eventyret ute. Som takk for den fine innsatsen, mottok de små skuespillerne velfortjent applaus og røde roser.

Barna som historiefortellere
– Alle barna har vært med på å bestemme hva eventyret skal handle om, forteller Merete Jonassen. Og siden ungene ennå ikke er skriveføre, har de voksne fått historien ned på papiret. I vinter har ungene vært ekstra opptatt av eventyret, hvordan det skrives og hva det handler om.

I Jordbærstua har ungene hørt om Gullhår og de tre bjørner, De tre bukkene bruse, Rødhette og ulven og Askeladden og de gode hjelperne. Alle ungene har lært at et eventyr begynner med Det var en gang og slutter med Snipp-snapp-snute. Det handler også om det gode og det onde. Om et troll er godt eller ondt, kan vel kanskje diskuteres.

I stykket “Skogen er et eventyr” spiller Merete trollet. I de andre rollene finner vi Nina, Øystein, Sofie, Ludvik, Petter, Kasper, Magnus, Helene, Thale, Eline, Marianne, Amalie, Silje, Hedda, Fredrik, Haakon og Bekir. Nina Kristin er stykkets forteller og suffløse, mens ungene har små replikker. Etter eventyrstunden er det mammas eller pappas fang og en klem som venter. Jordbærstuas vellykkede scenedebut blir feiret med saft, kaffe og kaker.

Publisert i 2002.

Legg igjen en kommentar