Mange morsomme minner

Tekst: Birgitte Simensen Berg

FRISAM (Frivillighetens samarbeidsorgan) opprettet i 1995 frivillighetsprisen. Prisen deles ut hvert år – den 5. desember – på Den internasjonale frivillighetsdagen. Frivillighetssentralen i Drammen bestemte seg for å dele ut sin egen pris, og i 1996 gikk prisen til Edith Risfelt, i 1997 til Anne og Arnfinn Antonsen og i 1998 gikk prisen til…

Karin Benny Søhoel
– Den som får prisen i år er en frivillig som har vært aktiv ved sentralen i flere år. Vedkommende er opptatt av å glede sine medmennesker, og å få folk med seg ut av egen stue til adspredelse og meningsfylt samvær med andre, sa frivillighetssentralens leder Grete Haugberg i sin hyllingstale til Karin Benny Søhoel.

– Jeg skjønte det ikke helt når hun sa navnet mitt, minnes Karin, – tenk å få en pris for noe du selv har glede av. Det synlige beviset på årets frivillighetsspris er en vakker rosemalt trebolle.

– Den har fått hedersplassen på salongbordet, sier Karin og beundrer den vakre bollen, hvor det står med sirlige bokstaver: “Ein vert ikkje fattig av det ein gjev burt”. Karin nikker enig.

– Den gleden du ser når du henter de eldre ved døra og bringer dem tilbake. Og når de spør når neste tur skal være. Ja, den gleden er ikke betalt med penger. En annen ting som gleder meg er å se eldre damer i lyse og fargerike klær, som kan konkurrere med ungdommen. Ja, livsglede i det hele tatt!

– Det er forskjell på å bry seg med og bry seg om,
sier Karin Benny Søhoel. – Det skal så lite til for å banke på og spørre hvordan det står til. Å vise litt omtanke. Det forbauser meg å se all ensomheten som finnes blant mennesker som bor i blokker, der man har andre så tett innpå seg. Folk er redde for å engasjere seg. Så ensomheten er dessverre stor, sier Karin med en ettertenksom mine.

– Jeg merker det så godt, folks behov for å prate. Det er ikke selve handleturen i seg selv som lokker. Det første de spør om når vi er kommet fram til kjøpesenteret er: når vi skal spise og ta kaffen? Og så går de og kikker på klokka, og venter på spisetida, forteller Karin.

– Men det er ikke lenger bare handleturer. Flere ganger i året drar dere på dagsturer, ofte langt avsted. Både Flå, Hadeland, NRK og Sverige, samt fårikålspising på Haglebu. Overnattingstur til Tjøme er også blitt gjennomført, og mange har hatt glede av å være med Karin i Drammens Teater”, sa Grete Haugberg videre i talen sin.

– Ja, de eldre setter stor pris på arrangementene våre, sier Karin.

– Vi har også hatt piknik ved fjorden, og da er ikke Momo og jeg raske nok til å smøre rundstykker. Vi har det skikkelig moro på alle turene våre, og turflokken vår er nok verre enn en barnehageflokk. Men vi skal ha det moro når vi er på tur, slår Karin fast.

Hun bobler nesten over av de mange morsomme minnene fra sine utallige turer. Karin får heller ikke fullrost nok sine medhjelpere og sjåfører Arvid Grønnesby og Kai Mejlby Nielsen.

– På julebordet vårt bare noen få dager etter overrekkelsen av den fine rosemalte bollen, fikk jeg ei rosemalt sleiv av disse gutta. På baksida stod det: “Go’værs-Karin”, sier en tydelig rørt Karin.

Ein vert ikkje fattig av det ein gjev burt, mener go’værs-Karin
Karin Benny Søhoel arbeider i cirka 50% stilling som hjemmehjelp i Åssiden distrikt, men én dag i uka jobber hun som frivillig.

– Jeg ble kjent med frivillighetssentralens arbeid gjennom jobben, og begynte selv som frivillig for en 5-6 år siden. Hjemmehjelp har jeg vært i cirka 14 år, og før jeg giftet meg og fikk barn arbeidet jeg både på Posefabrikken og på Strømsø Farvehandel, forteller Karin, som ønsker å jobbe som frivillig så lenge hun kan. Karins turer krever en del for- og etterarbeid, i tillegg til selve gjennomføringen.

– Men vi får tifold tilbake, understreker Karin. – Karin har mange gode egenskaper som er verd å nevne. Ditt gode humør og blide vesen gjør at folk ikke så lett sier nei til deg, og det synes på deg at du trives i lag med andre, vektla også  Grete Haugberg i talen sin.

– Alle får være med på turene våre. Telefonnummeret til Frivillighetssentralen Drammen er 32 89 74 25. De må bare ringe og melde seg på! sier en entusiastisk vinner av frivillighetsprisen for 1998, Karin Benny Søhoel.

Publisert i 1999.

Legg igjen en kommentar