90-ÅRING MED EGEN AVIS

Tekst:  Birgitte Simensen Berg

I 1997 jubilerte Danvik skole: Da kunne elever og lærere heise flagget og juble for sine 90 år. Skolens første fløy stod ferdig i 1907 og huset fire klasser, en lærer og to lærerinner, men allerede året etter måtte skolen opprette to nye klasser. I dag er det 436 elever og 32 lærere som har sitt daglige virke på Danvik skole.

Jubileumsfeiring
I grunnskoleuka, nærmere bestemt 5. november, markerte skolen sitt jubileum med en åpen dag. Foreldre, naboer og andre interesserte ble invitert inn i skolegården og i klasserommene for å ta skolen i nærmere øyesyn. Danvik skoles musikkorps (40 års jubilanter i år!) spilte for et lydhørt publikum, rektor holdt en kort tale og som det seg hør og bør ble bursdagssangen sunget for den livskraftige jubilanten. De forskjellige klassene viste deretter fram sine mange ferdigheter: Bl.a. arrangerte 5. klassene et gammeldags landhandleri med salg av håndlagde lys, sopelimer, lefser og julepynt, og 6 B hadde en kunst- og håndverksdag. Fortjenesten gikk til Kreftsaken. 6 A stod for kafeteriadriften, hvor man kunne få kjøpt kaffe, saft og nystekte vafler. Her gikk inntekten på hele kr 3.265.- til Prinsesse Dianas minnefond. Og hva annet gjorde skolen i jubileumsåret? Lagde skoleavis!

Avisa “Danvik gjennom tidene”

Avisa er et samarbeidsprosjekt mellom 6 A og 6 B – til sammen 55 elever – og deres lærere Runi Hilden Eriksen, Kari Spæren Olsen og Grethe Stjernen. Hele 21 sider har de flittige sjetteklassingene snekret sammen. Og her er det noe for enhver smak: portrettintervjuer, eventyr, vitser, kryssord, meningsytringer, tegneserier, gåter og matoppskrifter fra gamle dager. Visste du forresten at Leif Haraldseth, Knut Frydenlund og Sverre Holm har vært elever ved Danvik skole? Dette og mere til kan man lese i “Danvik gjennom tidene”.

– Ja, vi har lyst til å lage avis igjen, sier elevene i 6 B, selv om de – bokstavlig talt – kunne tenkt seg å sette mer farge på avisa neste gang. – Og  så var det litt treigt å vente på at avisa skulle bli ferdigtrykket og vi brukte lang tid på å finne stoff, sier klassen, som er enige om at avisa ble flott. Lærer Runi skyter inn at avisa ble trykket i 500 eksemplarer på skolens nye, flotte kopimaskin.

– Det var moro å skrive, men litt av avisjobbinga var kjedelig, sier Karan i 6 B. Daniel synes det ikke det var så veldig moro å jobbe med avisa og at det var kjedelig å skrive.

– Jeg lagde hitliste og intervjuet vaktmesteren, forteller Kari Sofie. – Jeg synes det var veldig morsomt og mest moro var det å prate med vaktmesteren.

– Jeg intervjuet ei dame på 90 år sammen med klassen. Det var moro. Ellers har jeg også vært med på å lage hitliste, sier Ane Karen, som synes avisa ble bra.

Runi Hilden Eriksen kan fortelle at det ligger mye arbeid bak sjetteklassingenes skoleavis.

– Vi startet etter høstferien og jobbet fram til midten av november. Og da elevene tok juleferie fikk de med seg sin egenproduserte avis hjem i sekken, sier lærer Runi. Kanskje var avis en av fjorårets fineste julepresanger?

Skolen vår

Melodi: “Vesle Jensemann”

På Danvik skole går vi og vi trives veldig godt,

og Solberg er den koselige rektor’n vi har fått.

Han styrer og steller godt for liten og for stor,

og Liv hun hjelper til med sakene på hans kontor.

ref.:     For, på skolen vår vi mye lærdom får

            og sjelden at elevene i skammekroken står.

 

At lærerne er mange det er noe som vi ser.

Elevene de bråker så vi trenger mange.

Og klassene er store, ja helt opp til tjueni.

Få færre barn i klassene det er vi enig i.

 

ref.       For, på skolen vår vi mye lærdom får

            og sjelden at elevene i skammekroken står

 

Elevene i øvre og i nedre skolegård

til sammen utgjør barneflokken her på skolen vår.

Og vi kan ha det moro selv om lærer’n er litt streng,

så bli med alle sammen og syng med på vårt refreng.

 

ref.       For, på skolen vår vi mye lærdom får

            og sjelden at elevene i skammekroken står

Publisert i 1998.

 

 

Legg igjen en kommentar