Ny tilværelse – lyst og nytt for brukere og betjening

Tekst: Birgitte Simensen Berg

Det både lukter og ser nytt ut i Landfalløya bo- og servicesenter: den nye tilveksten stikker ut som en frisk og moderne grein fra den gamle stammen. I den runde stua sitter psykiatrisk hjelpepleier Berit Berg Bjurstrøm og syr nummerlapper på brukernes klesplagg.

– Ja, dette er litt av en jobb, sier Berit og forteller at i 2. etasje er det 12 brukere – tre menn og ni damer, som skal ha nye klesnummer. 1. etasje rommer like mange brukere.

Femte januar
var det offisiell åpning av nyfløya, og det ble markert med småkaker, kaffe og sherry. Berit Berg Bjurstrøm, som har vært på Landfalløya siden 1981, synes det var kjekt å flytte inn i nye, flotte lokaler. Med på flyttelasset hadde hun brukere fra 1. etasje i gamlebygget.

– Der hadde vi et overbelegg med 15 beboere. Her i nyfløya er antallet redusert med tre, kan Berit fortelle. Fremdeles er ennå ikke alle stillingene besatt, men Berit er optimist og tror at det ikke vil vare lenge før den saken er i orden.

– Her er alt nytt og lettvint. Ja tenk, alt er nytt – fra kopper og kar, til sengetøy og medisintralle. Selv om julenissen har tatt en velfortjent pust i bakken skrives det ennå ønskeliste i nybygget.

– Det vi nå ønsker oss er et dampstrykejern og et strykebrett, sier Berg Bjurstrøm.

Enerom
med kjøkkenkrok og eget bad til alle, og her er det ikke forskjell på Jørgine Hattemaker eller dronning Sonja. Blant brukerne er det et ektepar, og de bruker det ene rommet til soverom og det andre til stue. – Vi prøver å gjøre det så hjemmekoselig som mulig her, sier Berit Berg Bjurstrøm, noe 93-år gamle Tolmine Madsen (det originale navnet viser at hun ble født som nummer tol(v) i en søskenflokk på tretten) kan underskrive på:

– Her er det godt stell og god mat, så her er det bra å være. Hun får full støtte av Reidun Paulsen, 73 år ung, som roser betjeningen opp i skyene. Selv er hun ekte drammenser og har bodd mesteparten av tida på Åssiden.

– Jeg ble født borti gata her, sier hun, og understreker at hun absolutt ikke har noe å klage på.

– Det eneste må være at det til tider har vært altfor liten betjening her, så jentene har sliti seg ut, sier Reidun, – men sjøl har jeg kommet til himmelen. Jeg har mitt eget kjøkken og kan lage kaffe og servere småkaker til gjestene mine. Blir jo litt bortskjemt her, sier Reidun Paulsen med et smil.

Bingo og “Glamour”
er noe av det beste Reidun Paulsen vet. Nå har bo- og servicesenteret fått kabel-TV, slik at brukerne har mange stasjoner å velge mellom. I tillegg til å krysse av tallkuponger og se på amerikanske intriger bruker Reidun tida si til å strikke og besøke vennene i gamlefløya.

– Brukerne går ofte tidlig til ro om kvelden, sier Berit Berg Bjurstrøm, og allerede kl. 1900 er det mange som lengter etter å komme seg under dyna. Mange av brukerne har også egne TV’er på rommet, men få er ivrige tittere.

– Dagens nyheter blir fort glemt, men blir det snakk om gamle dager, ja da er mange med, sier Reidun Paulsen, som selv er hun veldig opptatt av dagen i dag og at hun i nær framtid skal bli oldemor til to stykker.

Publisert i 1998.

Legg igjen en kommentar