ÅPEN DAG I NYE LOKALER

Tekst: Birgitte Simensen Berg

Gå, sykle eller kjør til Fjellheim skole i Ilebergveien 2. Gå så inn i 1. etasje hvor det på et skilt står Drammen Eiendom, ta til høyre og så rett fram til du kommer til et stort, solgult rom.

Du er kommet til Internasjonalt senter. På mange forskjellige tungemål blir du ønsket hjertelig velkommen, og senteret er ikke bare fagre ord på et papir, men rommer virkelig et fargerikt fellesskap.

Stengt i juni – åpent i desember

Sommeren -97 måtte Internasjonalt senter stenge sine dører i huset ved Bjørnstjerne Bjørnsons gate, hvor de hadde hatt sine lokaler i en årrekke. Men et nytt senter stod høyt på ønskelista og utover høsten brettet ivrige frivillige opp ermene og satte i gang med oppussing av nye lokaler på Fjellheim skole. Gulver ble slipt og vegger malt.

– Det så ikke ut her, men se hvor fint vi har fått det nå, sier en stolt Hayri Kilinc, leder for Innvandrerrådet. Oppussingsarbeidet har Innvandrerrådet stått for, og bak flyttesjauen står sterke kvinner og menn fra Utlendingsseksjonen. På åpningsdagen duftet det godt av spennende mat fra forskjellige land og nytrukket kaffe. På pinnestoler og i myke sofaer satt gjestene, pratet og koste seg, og følte seg som hjemme.

Hånd i hånd med Norsksenteret
– Brukerne av senteret er innvandrerorganisasjoner og -grupper. M.a.o. innvandrere generelt, sier Ana Maria Harper, tolkeleder ved Utlendingsseksjonen.

– Her kan det arrangeres møter og fester. Senteret er absolutt et treffsted med pauserom, kjøkken og tilgang på aviser, i tillegg til at det er utstyr til sy- og maleaktiviter. At det ligger i nærheten av Norsksenteret er også en fordel, mener Harper. Det tok litt tid før det “gamle” senteret ble brukt, men når det først ble kjent, var senteret svært godt besøkt.

– Vi håper at det blir en fast person som har ansvaret for senteret, en oppgave jeg har hatt fram til nå, sier Ana Maria Harper.

– Innvandrerrådet og Utlendingsseksjonen holder åpent hver dag (mellom klokka 9-12), da to personer fra styret har kontorlokalene sine her, forteller Hayri Kilinc, som synes det er en fordel å ha en fast “plass”, noe som styrker rådet og arbeidet som gjøres. Bl.a. avholdes det to styremøter i måneden. Innvandrerrådet og

Utlendingsseksjonen har kommet langt i integreringssamarbeidet og her er Internasjonalt senter en viktig arena.

– Det er topp å ha et slikt sted, og koselig at det ligger litt utenfor bykjernen, sier Kilinc, og understreker at kommunen har kommet langt og er – med sitt Internasjonale senter – et godt eksempel for resten av landet.

Informasjon og kultur
Sabah Essa Mohamed, opprinnelig fra Somalia, er ei av mange brukere av Internasjonalt senter.

– Her kan vi treffes og her kan vi lære, sier Mohamed, – for det er et fint og åpent sted med mange koselige mennesker. Sabah Essa er skoleelev og alenemor til ei lita jente på 4 år. Og håper en gang i framtid på et yrke som hjelpepleier eller sykepleier.

– På tirsdag er det kort skoledag, og da passer det å komme hit. Jeg har tidligere lært å sy litt her på senteret, og har lyst til å fortsette med det. Jeg er ikke så flink til å klippe ennå, men lærerne hjelper meg. Jeg har lyst til å sy nasjonaldrakta vår til datteren min, sier Sabah Essa Mohamed og smiler over hele ansiktet.

– Så nå er det opp til innvandrerne å bruke stedet, sier fungerende utlendingsleder Anna Oliver.

– Hovedpoenget er å skape en arena hvor flyktninger og innvandrere selv kan drive aktiviteter på frivillig basis og skape sosiale nettverk for å motvirke bl.a. isolasjon. Men utlendingsseksjonen vil også, i samarbeid med andre sektorer og frivillige, samt Innvandrerrådet, sette igang aktiviteter som har som mål å drive informasjon og kulturtiltak for å styrke gruppas mestringsnivå, slik at de kan fungere godt i samfunnet, understreker fungerende utlendingleder Anna Oliver til slutt.

Publisert i 1998.

Legg igjen en kommentar