SNERT AV HUMOR

Tekst: Birgitte Simensen Berg

Torsdag 8. januar var det stor spenning i Rådhusets storstue: elever og lærere var invitert til premieutdeling etter en storstilt tegnekonkurranse om alternative måter å utnytte avfallet på. Hele 1.251 tegninger var kommet inn, så juryen – som bestod av ordmaker Kjell Erik Vindtorn, leder av prosjektgruppa for felles avfallhåndtering i drammensregionen Knut E. Helland, og Hilde Rød fra reklamebyrået Cicignon – har hatt en vanskelig oppgave med å plukke ut 12 vinnertegninger.

Disse skal nå sette et fargerikt preg på en miljøkalender, som skal deles ut til samtlige klasser på småskole- og mellomtrinnet høsten -98: Det blir en litt spesiell kalender som skal følge skoleåret, nemlig fra august til august. Vinnerne fikk – i tillegg til heder og ære – diplom, caps og t-skjorte. Dessuten ble det trukket ut pengepremier til to klasser, 3 B Brandenga skole og 7 B Konnerud skole, som under ellevill jubel fikk hver sin sjekk på 2.000 kroner av ordfører Lise Christoffersen.

Blanke ark og fargestifter
Drammen, Lier, Røyken, Hurum, Sande, Svelvik, Nedre Eiker, Øvre Eiker og Modum har samarbeidet om prosjektet med “innførelse av en nytt avfallssystem med økt gjenvinning og kildesortering”. Disse kommunene inviterte ifjor høst alle 1.-7. klassene til tegnekonkurranse, og hele 71 klasser deltok med liv og lyst, blanke ark og fargestifter.

– Hva er det beste?, spurte Kjell Erik Vindtorn.

– Det er vanskelig å sette kriterier på ting, mente han, og fortalte at juryen ikke bare har sett på tegneferdighetene, men måten ungene har taklet oppgaven på.  Selv om en tegning av keeper’n på Manchester United øverst i et hjørnet kanskje var litt vel originalt.

– Men det er fint å være litt gåtefull. Fantasi, kreativitet, orginalitet og en snert av humor er noe av det vi la vekt på under bedømmingen, sa Kjell Erik Vindtorn, som framførte et par av sine egne fantasifulle, kreative, originale og humørfylte dikt.

Gjenbruk av tegningene
– Denne tegnekonkurransen er en del av undervisningsopplegget som er utarbeidet i forbindelse med kildesorteringprosjektet, kan Kathrine Kirkevaag fortelle.

– På miljøkalenderen vil det også være oppgaver og miljøtips, slik at det blir en arbeidskalender som kan brukes i undervisnings øyemed. De forskjellige tegningene tar opp forskjellige emner for hver måned, noe som kan være en hjelp i undervisningen, mener Kathrine Kirkevaag, som kan røpe at andre av landets kommuner har vært interessert i å kopiere ideen.

Publisert i 1998.

Legg igjen en kommentar