Ny giv for leselyst og leseglede

Tekst: Birgitte Simensen Berg

Fakta:

Drammen kommune har en ordning, hvor to skoler i året får tilskudd til å forbedre biblioteket sitt. I fjor var det Børresen og Åssiden skole. Sistnevnte har fått 125.000 kroner til å pusse opp biblioteklokalet, samt til innkjøp av nye møbler, bøker og tegneserier. Oppussingen er et samarbeidsprosjekt mellom elever, lærere og pedagogisk avdeling, hvor praktisk jobbing og medbestemmelse har gått hånd i hånd.

Åssiden skole har gjenåpnet sitt bibliotek, og bøkenes verden er i dag både lyst og trivelig. Nye bøker er kommet på plass i hyllene og i det ene hjørnet er det en koselig lesekrok, som innbyr til lese- og lærelyst –  og dagdrømmeri.

Et nytt bibliotek bør markeres syns både elever og lærere ved Åssiden skole. Bøkene som er mest “in” for tida er historien om Harry Potter, og det var lett å se: Rundt i gangene svevde lærere utkledd som hekser, og i ett av klasserommene var det trylling og magi i beste Harry Potter-stil.

I skolens gymnastikksal benket elever fra 4.-7. klasse og lærere seg ned for å høre på Torstein Bugge Høverstad, oversetteren av Harry Potter-bøkene. Én av elevene hadde lest bok nummer fire på engelsk, da han ikke orket å vente på den norske oversettelsen. Bugge Høverstad røpet at han brukte seks uker på å oversette den første boka, at han får 3.000 kroner per 16 oversatte side, samt at han får 10 gratiseksemplarer av hver oversatte bok. J. K. Rowlings, Harry Potters engelske opphavskvinne, har lovet at det skal komme i alt sju bøker om denne gutten, som trollbinder en hel verden.

Torstein Bugge Høverstad syns personlig at bok nummer tre var finest, og han avsluttet spørretimen med å lese et utdrag fra den fjerde og hittil siste boka. Etter det sprang ungene glade ut i den virkelig verden, som kanskje ikke er så full av magi som i bøkenes verden?

Publisert i 2002.

Legg igjen en kommentar