Kunnskap gir holdningsendring

Jeg har lest Abid Rajas bok «Min skyld – En historie om frigjøring», som ble en døråpner for meg på mange vis. For å sitere bokas bakside: Abid Raja er blitt kalt breial, brautende, poserende og dominerende, så kanskje jeg så ham litt på samme vis: En høy kar som syns i landskapet med sitt smil, skjegg og skøyerstreker.

Kanskje ikke du heller vet så mye om hans barne- og ungdomsår preget av farens oppdragervold, barnevernsopphold og kriminalitet, hans slitsomme spagat mellom pakistansk og norsk kultur, hans medfødte handikap og hans imponerende merittliste innen utdannelse og karriere: advokat, ambassadesekretær, mottaker av Fritt Ord-prisen, venstrepolitiker og kultur- og likestillingsminister. Ektemann og far til tre.

Alt dette og mer til har Abid Raja oppnådd til tross for at han siden barneårene har følt seg tidvis uønsket og rotløs, og full av skyld og skam. Nå har iallfall jeg fått et mer nyansert og respektfullt syn på Raja som person, og på hans ekstremt store innsats for å tvinge det kvikke hodet med den tjukke hårmanken opp gjennom den mørke asfalten. Denne lærerike selvbiografien kan anbefales på det varmeste – god lesing – for kunnskap kan gi holdningsendring. Og det har man ikke vondt av.

Publisert i Drammensavisa, 26. november 2021.


Legg igjen en kommentar