En følgesvenn i livet

Tekst: Birgitte Simensen Berg

Å forebygge er bedre enn å behandle, mener Forebyggende helseteam for eldre ved Fjell bo- og servicesenter. Helseteamet er opprettet i nær tilknytning til hjemmesykepleien, og gruppa består av Marit Grepperud Moen, Agnes Heldal Helgesen og Werner Johannessen  – sykepleiere med lang erfaring fra pleie- og omsorgsetaten. Alle Fjell-beboere fra 75 år og oppover får besøk og samtale om sitt nærmiljø, helse og livssituasjon, samt råd og veiledning for å forebygge alderssykdommer og helsesvikt. Tilbud om sosiale aktiviteter, som hyggekvelder, blir også gitt.

(Fakta) Forebyggende helseteam for eldre:

1) vi har lang erfaring fra arbeid med eldre mennesker i kommunehelsetjenesten

2) vi har gode kunnskaper om hvilke tiltak som kan være aktuelle å iverksette ved behov

3) vi ønsker å drive undervisningsgrupper både for den eldre og pårørende

4) vi samarbeider med legesenteret i bydelen

5) vi har kontortid på Fjell bo- og servicesenter, hvor det også finnes frisør, fotpleier og en hyggelig kafeteria

Deres arbeid:

6) å bli kjent med den eldre og gi råd om plager som ofte følger i eldre år

7) samtalen foregår hjemme hos den eldre. Dette er gratis og uforpliktende

Hjemmebesøk
Eldrebølgen slår innover landet, Drammen og Fjell. Flere og eldre drammensere er et faktum, men vil legedekningen, sykehjemsplasser og antall stillinger i pleiesektoren øke tilsvarende? Svaret vil framtida gi, men uten å vente på svar har Fjell bo- og servicesenter satt i gang et forebyggende helseteam.

– Vi ønsket ikke å komme på etterskudd, så i fjor satte vi i gang med forebyggende arbeid, forteller Werner, som sammen med sine to kolleger har gjennomført hjemmebesøk hos eldre siden 1. september i fjor.

– Det nye er at vi besøker friske eldre, og målet er at pleiesektoren da kan bruker mer av tida si på de sykeste syke, sier Marit. På Fjell er det 675 eldre over 75 år, og av disse har cirka 500 ingen form for hjemmebaserte tjenester.

– Først så sender vi et brev, hvor vi forteller litt om tjenesten vår. Så ringer vi og tilbyr et hjemmebesøk, og cirka 98% svarer ja takk til dette tilbudet, sier Marit fornøyd.

Den gode samtalen
Med seg på hjemmebesøket har sykepleierne en intervjuguide: et spørreskjema for å kartlegge den eldres livssituasjon, som fysisk funksjonsnivå og eventuell støtte fra andre, bruk av medisiner, kost- og mosjonsvaner, boligsituasjon, nettverk og nærmiljø, og framtidsplaner. Målet er å skape en god og gjensidig kontakt.

– Vi bruker én til to timer på en slik samtale, hvor den eldre selv forteller om sin livssituasjon. Det bør og skal ikke være et hastverksbesøk. Vi ønsker å skape tillit, slik at man opplever trygghet under besøket, sier Marit. Forebyggende helseteam ønsker å komme i kontakt med eldre så tidlig som mulig for å forebygge helsesvikt, gi veiledning og støtte ved behov for at den eldre skal kunne bo i eget hjem så lenge som mulig. Samt at de kan opprettholde og utvikle helse, trivsel og egenfunksjon.

– Målet er å bedre egenomsorgen til “morgendagens” potensielle brukere, slik at behovet for direkte pleie- og omsorgstjenester kan minskes eller utsettes, forteller Werner, og legger til: – Denne kartlegginga er nyttig å ha ved våre oppfølgingsbesøk i hjemmet, og når den eldre eventuelt senere blir bruker av pleie- og omsorgstjenester. Dessuten får de et ansikt å forholde seg til, som det er lett å ta kontakt med også per telefon. Denne arbeidsformen  er banebrytende i Norge, sier Agnes.

– Danmark har noe tilsvarende tilbud i lovpålagt form, og vi har snappet opp noen ideer derfra, sier Marit, og føyer til: – Vi setter også stor pris på samarbeidet og den gode dialogen vi har med befolkningens primærleger.

Strakstiltak
– Vi har alle sammen lang erfaring fra hjemmesykepleien, og på hjemmebesøkene foretar vi naturligvis faglige strakstiltak ved behov. Folk får opplysninger om hvordan omsorgsapparatet fungerer og hvor de kan henvende seg ved behov. Vi kan anbefale å installere støttehåndtak over badekaret, sklisikre underlag o.l. – enkle ting som gjør hverdagen bedre. Vi opplever at dette blir satt pris på, da det gir en trygghet i hverdagen, sier Marit.

– Vi følger folk videre i livet, slik at de har de samme fagpersonene å forholde seg til hele tida. For oss er det også godt å kunne spille på lag med våre øvrige fagpersoner som ergoterapeuter, fysioterapeuter, sosionom og kostveileder, sier Werner.

Hukommelsestap
I den oppsøkende virksomhet oppdager teamet til stadighet tilfeller av eldre med begynnende og langtkommen grad av hukommelsetap. I samarbeid med geriatrisk spesialist dr. Ståle Haug gir helseteamet de med unormalt hukommelsestap et tilbud om nærmere utredning.

– Målet er å ta vare på de “friske bladene” som er igjen i hjernen, slik at den eldre kan bli boende i hjemmet sitt under trygge og verdige forhold. Håpet er å stabilisere utviklingen ved blant annet stimulering: deltakelse på dagsenter kan gjøre underverker, sierAgnes.

– I alt vi gjør må vi gi rom for at det er den eldre som selv bestemmer over sitt eget liv. Vi håper å kunne så et frø – sette i gang en prosess – slik at den eldre gjør egne livsvalg, sier Marit. Og Werner føyer til: At de planlegger framover og ikke bare tar én dag av gangen. Å bidra til at flere eldre opplever trygghet for framtida i et tillitsfullt forhold til omsorgsavdelingen må være én av de viktigste funksjoner i vårt nybrottsarbeid i Fjell/Danvik-distrikt.

Publisert i 2000.

Legg igjen en kommentar